Sativaa vai Indicaa

Hamppulajikkeet jaetaan kahden päähaaran alle ominaisuuksiensa perusteella: indicaan ja sativaan. Tämä jaottelu kertoo paljon kasvin ulkonäöstä ja nauttimisen aikaisista vaikutuksista, mutta absoluuttisia indicoita tai sativoita on liikenteessä erittäin vähän. Yleensä kasvit ovat enemmän tai vähemmän jompaan kumpaan suuntaan kallistuneita: esimerkiksi Bubblegum on hybridi, Big skunkin ja Northern lightin sukupuusta risteytetty indicavoittoinen lajike. Vaikutus on siis hieman jumittava. Suuri osa lajikkeista pyörii 60-40 akselilla, joten vaikutusten havainnoiminen jää yleensä loppukäyttäjällä henkilökohtaisiksi tulkinnoiksi.

Sativa

Sativa kasvaa pitkäksi ja hoikaksi. Sen lehdet ovat kapeita ja vaalean vihreitä. Sativan kukitus kestää kymmenestä kuuteentoista viikkoon. Sativaiset sisältävät enemmän THC:tä kuin CBD:tä ja sen vuoksi pilvi on energinen ja mahdollisesti hallusinoiva. Sativaisen energiapuuskan alla saakin helposti tuhottua tiskivuoren ja imuroitua.

Indica

Indicaiset lajikkeet ovat lyhyitä ja tuuheampia. Sen lehdet ovat leveämpiä ja tummempia kuin sativan. Indican kukitusaika on kuudesta kahdeksaan viikkoa. Indica tuottaa nopeammin parempaa satoa kuin sativa, minkä vuoksi esimerkiksi erilaiset G-13 -risteytykset ovat saaneet suosiota kotikasvattajien keskuudessa. Indican vaikutukset ovat rauhoittavia korkean CBD -pitoisuuden vuoksi. Liian vahva indica pysäyttää illanvieton helposti sohvan pohjalle, universaalin värähtelytaajuuden tuntuessa miellyttävältä virralta.

Kannabinoidiprofiili kertoo kasvin sisältämien kannabinoidien pitoisuudet. Kannabiksessa on useita kannabinoideja, joista jokaisella omat vaikutuksensa kehossa. Nykytiede on keskittynyt tetrahydrokannabinolin ja kannabidolin tutkimiseen, joista jälkimmäisellä oletetaan olevan enemmän lääketieteellistä käyttöä ja ensimmäiseen liitetään lähinnä haitalliset psykoaktiiviset vaikutukset. Voidaan sanoa että tutkimus kannabinoidien vaikutuksista on kesken, mutta ei kuitenkaan pysähtynyt. Muun muassa Israelissa lääkekannabiksen tutkimiseen on uhrattu runsaasti varoja.

Julkinen lista tai mittausmenetelmä, jolla voitaisiin tarkistaa kasvin sisältämät kannabinoidipitoisuudet olisi arvokas lahja lääketieteelle. Todennäköisesti sellaiset menetelmät kuitenkin on varattu niille joilla on varaa ajaa patenttihakemus byrokratian läpi. Nykyään kannabinoidipitoisuuksia voidaan mitata kaasukromatografilla.

Lähteet: medicalmarihuana.ca, Amsterdam marijuanaseeds, KaLaInfo.

– piski

8 kommenttia

 1. janne koskinen said,

  26 heinäkuun, 2009 klo 22:47

  kauanko kestää siementen idätys? yritin idättää isis-lajikkeen siemeniä yli kuukauden mullassa, mut ei onnistunu..pari vuorokautta eka pidin vesilasissa sen jälkee istutin multaan, mitää ei tapahtunu..

  • piski said,

   25 elokuun, 2009 klo 17:05

   Itse idättäisin lautasella, kostutetun talous/wc -paperin välissä, kelmulla peitettynä. Kolmessa päivässä siementen pitäisi olla auki ja siemenestä pilkottava häntä on merkki siitä että kasvinalku on valmis istutettavaksi.

 2. Jore said,

  6 helmikuun, 2010 klo 1:18

  No lautasella idättäminen on aina varmempi tapa saada siemenet aukeamaan hyvin. Itse annoin olla kosteiden papereiden välissä lautasella (tietysti kelmu päällä) 5 vuorokautta ja sen jälkeen iskin siemenet leikattuihin maitotölkkeihin multaan 1 viikoksi, jolloin jo kerkesivät kasvaa sen verran vahvoiksi että uskalsin ne tunkea pelriitti/vermikuliittiseokseen ja siinähän se loppu sitten hoituikin ravinteiden kanssa ja ihan mukava sato tuli siitä niin kyseessä oli myös sitten tämä sama isis lajike

 3. HuumeTeini said,

  26 elokuun, 2013 klo 17:10

  Molemmat on jees

 4. taku said,

  5 maaliskuun, 2014 klo 16:10

  mistä saisi parhaiten ravinteita?

 5. pete said,

  9 maaliskuun, 2014 klo 15:22

  sativa on vitun hyvää kukkaa. todella piristävä vaikutus! :)

 6. tipi said,

  18 joulukuun, 2016 klo 13:38

  osaako joku kertoa kumpi vaikuttaa kipuihin. minulla tosi vahva lääkitys kiputiloihin, ja olen kuullut että kannabis voisi helpottaa oloa?

 7. Idea Konsultti said,

  31 heinäkuun, 2018 klo 16:47

  Itellä indica auttaa kipuun ja välillä laitan pikkasen sativaa sekaan ja myös mieliala kohenee mikä laskenut kipujen takia.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: