Puolenkuun linkit

Presidenttiehdokas Barack Obama haluaa uusia liittovaltion marijuanalait. Yhdysvaltojen kannabiksen kieltolaki on ollut törmäyskurssilla osavaltioiden liberalisoituvan lainsäädännön kanssa jo pitkään. Nykyään jo yli kymmenessä suuressa osavaltiossa katsotaan pössyttelyä läpi sormien. Demokraattien suosikki saattaa voittaessaan pystyä tekemään moisen lakiuudistuksen helposti, nykyisen valtionpäämiehen määräämien presidentillisten käskyjen perusteella. Lisääntynyt kysyntä on toki luonut yhdysvaltoihinkin runsaasti kotikasvatusta, eikä aivan ilman sivullisia uhrejakaan ole selvitty.

Suomessa uutiset ovat surullisempia. Joku aika takaperin neljäkymppisen nigerialais-amerikkalaisen parin toimittama heroiini pääsi tappamaan Helsingissä. Haastattelemani kadunmies antoi seuraavan käsitykseni laittoman kaupan tilasta pääkaupunkiseudulla: helpointa on saada peruslätkää (hasista), sitten opiaattipohjasta peruslätkää, amfetamiinia, kokaiinia, kannabista ja heroiinia. Moninkertainen kysyntä tarjontaan verrattuna nostaa kannabiksen listan loppupäähän. Kasvattamoita on poliisin mukaan joka kerrostaloyhtiössä, mutta niiden löytäminen on myöskin huumekauppiaiden nappaamista helpompaa.

Huumehysteriassa Suomi toki joutui jollain tavalla reagoimaan myös uusiin Internet-huumeisiin ja lisäsi Kratomin lääkeainelistalle Salvia Divinorumin seuraksi, ilman mitään tunnettua lääketieteellistä käyttöä. Damianan ja Spicen kohdalla voidaan päätöksiä odottaa tulevaisuudessa. Internetissä näitä ”uusia huumeita” myyville firmoille ei asiasta kuitenkaan käsittääkseni ilmoiteta, vaan mahdolliset seuraukset kantaa tilaaja.

Mutta sentään media ei täysin kannabisaktivistinkaan mielipidettä lakaissut maton alle vaan antoi sille reilun lohkon – tosin päivälähetyksessä, jolloin vanhempi sukupolvi ei luonnollisesti ollut television ääressä – ja kysymällä asiaa suoraan Timo Larmelalta. Toivottavasti ihminen pian ymmärtää että totuus ansaitsee kruununsa, eikä sitä pidä polkea maahan harhaluulojen tukemiseksi. Sentään joku teki konkreettisen mielenosoituksen kohdatessaan päihdevääryyttä.

– piski

2 kommenttia

  1. Penâ said,

    21 kesäkuun, 2008 klo 4:36

    Mikä oli syynä kannabiksen kieltoon 1930-luvulla(?) Eikö se USA:sta kielto lähtenyt, ja niin vain katkastiin Intiankin pitkät perinteet, vaikka kauan se taisteli. Korjatkaa jos olen väärässä, mutta eikö Kanada vasta hetki sitten laillistanut marijuanan käytön?

  2. piski said,

    21 kesäkuun, 2008 klo 8:40

    Viimeisin uutinen Kanadan huumausainelainsäädännöstä, korkeimman oikeuden päätöksellä kannabiksen henkilökohtaisesta hallussapidosta rankaiseminen rikkoo Kanadan perustuslakia, eli käytännössä henkilökohtaisesta käytöstä ei rangaista. Kielto lähti USA:sta pienellä prosessilla (tarkempaa tietoa Jack Hererin kirjasta Keisarilla ei ole vaatteita), päätyi 60-luvulla YK:n hyväksymäksi ja Intia otti jatkoaikaa muistaakseni vuoteen 1989. Alueella tosin käytetään kannabista edelleen paikallisen kulttuurinsa kontekstissa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: