Noitatohtorit

Viime viikon MOT-ohjelma ”Syntinen lääke” TV1:llä käsitteli ansiokkaasti lääkekannabiksen kurjaa asemaa Suomessa. Ohjelma ei enää näy Yle Areenassa, mutta sen käsikirjoitus löytyy MOT:n sivuilta ja asiaa ruodittiin myös MOT:n toimituksen blogissa.
Ohjelman loppupuolella esitettiin muutama todella huolestuttava lausunto. Lainaus käsikirjoituksesta, sosiaali- ja terveysministeriön lääkäriltä Terhi Hermanssonilta:

”Kipu on semmoinen oire, joka ei näy ulospäin eikä se kuulu ulospäin. – – – Se voi olla aivan halvaannuttavan kovaa, jonka takia se on niitä myös yleisyytensä takia, niitä oireita, joihin todella täytyy löytyä hoitoja ja niitä hoitoja on. – – – Ei nää kannabinoidivalmisteet siihen tuo ratkaisua, ei todellakaan.”

Tämä väite sen jälkeen, kun kaksi MS-potilasta totesi kannabiskukinnon (Bedrocanin) auttaneen heitä niinkin paljon, että he pystyvät harrastamaan normaalisti, olemaan aktiivisia. He pystyvät elämään. Eikö se ole ratkaisu?
Onko ratkaisu se, että metadonia käyttänyt kipupotilas kertoi olevansa toimintakyvytön, pahoinvoiva, kärsivänsä heroiinia vastaavan synteettisen opioidin lukemattomista haittavaikutuksista. Halutaanko sosiaali- ja terveysministeriössä, että kivuista kärsivät ihmiset elävät ihan yhtä kurjasti lääkityksestä huolimatta?

Vielä enemmän huolestuttaa seuraava lainaus käsikirjoituksesta, toimittaja Riikka Kaihovaaralta:

”Sirpaa hoitanut neurologi ei enää uskalla määrätä kannabinoidilääkkeitä viranomaiskontrollin tiukentumisen takia. Myös Mika ja Anne Lahtisen Bedrocan-reseptit umpeutuvat noin puolen vuoden päästä. Jatkosta ei ole tietoa.”

Muistuttaa ajasta, jolloin luonnonlääkitsijöitä ja shamaaneita vainottiin noitina. Siitä on useampi vuosisata. Miksi sivistyneessä länsimaassa toimivan lääkärin tulisi pelätä, kun hän ajattelee potilaansa parasta? Miksi lääkärin tulisi pelätä toimiessaan lääkärikunnan vanhimman ja vakaimman eettisen ohjeen, Hippokrateen valan, mukaan?

En tiedä, onko lukijoiden joukossa kannabinoideja määrääviä lääkäreitä, mutta jos on, niin olkaa ylpeitä rohkeudestanne. Olkaa ylpeitä siitä, että te teette hyvin ja oikein. Sanoivat ministeriöiden virkamiehet mitä tahansa, kannabinoidilääkitys voi helpottaa kipupotilaan elämää. Sen todistavat kaikki uusimmat tieteelliset tutkimukset ja lukuisten potilaiden kertomukset. Sen väitteen allekirjoitan minä itsekin henkilökohtaisesta kokemuksestani.

Viranomaiset, hävetkää! Juoskaa vain (alati lisääntyvien) viherpeukaloiden perässä jos ihan pakko on, mutta lopettakaa lääkäreiden vainoaminen. He eivät ole tehneet mitään väärää; eivät rikkoneet lakia, eivätkä vaarantaneet potilaansa henkeä tai turvallisuutta. He eivät ole mitään noitatohtoreita.

Ohjelmassa omina itsenään esiintyneille lääkekäyttäjille suuri kumarrus siitä, että he uskalsivat sanoa kameroiden edessä paljon sellaista, mikä olisi pitänyt koko kansalle kertoa jo kauan aikaa sitten.

Kaikille byrokratian kanssa painiville reseptikannabista saaville – tai sitä haluaville – toivotan onnea, rauhaa, rautaista tahtoa ja toivottavasti kivutonta elämää.
Älkää lannistuko. Hyvin suuri joukko ihmisiä on teidän puolellanne. Järkkymättömästi.

949200

ps. Minun piti kirjoittaa blogiin aktiivisemmin piskin ollessa matkoillaan, mutta opiskelukiireiden ja masennuslääkitykseni muutoksen takia olen joko ollut liian väsynyt tai täysin toimintakyvytön. Masennus on pirullinen sairaus, mutta voin kertoa, että alan jo vähitellen nousta sieltä syvimmästä kuopasta. Toivottavasti jatkossa jaksan itseni lisäksi tuoda myös enemmän tekstiäni päivänvaloon.

4 kommenttia

 1. Suvi said,

  7 huhtikuun, 2009 klo 8:12

  Erittäin tärkeää asiaa, toivottavasti erityisesti lääkekäytön hyötyjä saataisiin tuotua esille vapun marsseissa.

 2. 949200 said,

  7 huhtikuun, 2009 klo 15:49

  Marsseille pitäisi saada lääkekäyttäjiä, jotka haluaisivat avoimesti kertoa kokemuksistaan ja tulla kaapista ulos. Muita tämän vuoden marssille ehdotettuja erinomaisia teemoja ovat kohtuukäyttö ja sen todellinen olemassaolo sekä ”K-18”, eli miten valtion hallitsemat kannabismarkkinat estäisivät yrtin helppoa päätymistä alaikäisille.

 3. Pekka said,

  6 toukokuun, 2009 klo 18:51

  Tämä dokumentti löytyy youtubesta 3 osassa:


 4. Kari Luoto said,

  29 syyskuun, 2012 klo 6:53

  Vaikka kannabis lievittääkin jonkin verran joitakin ms-oireita, se ei paranna tilaa. Tunnen Mika Lahtisen nuoresta pojasta asti, ja voin sanoa satavarmasti, että hänen paranemisensa ei alkanut Bedrocanin ansiosta, vaan koska hän oli joutunut lopettamaan kofeiinin käytön. Kofeiini kertyy kehoon ja aiheuttaa valtaosan ms-tapauksista ja suurimmasta osasta kroonisia sairauksia, sekä psyykkisiä, että fyysisiä.

  Onneksi Mielenterveysongelmat poistuvat jopa tunneissa tai muutamassa vuorokaudessa kofeiinin neutralointihoidolla, myös ms ja muut neurologiset tilat voivat reagoida hoitoon joidenkin oireiden osalta alle vuorokaudessa suorastaan dramaattisesti.

  Olen itse kärsinyt ms-oireista 80-luvun alusta, masennuksesta, ahdistuneisuudewsta ja paniikkihäiriöstä vuodesta -85 ja jouduin eläkkeelle -86 ainoastaan 32-vuotiaana.

  Nykyään toimin ravitsemysterapeuttina, erikoisalueena kofeinismi ja sen hoito. Minulla on myös kannabisresepti Cannabis Indicalle kolmen gramman vuorokausiannoksena. Bedrocan BV:n tuotteet tosin eivät ole lääkekannabislajiketta, ja niistä pestään vaikuttavat aineet painepesurilla ennen kuivausta. Olen myös käyttänyt kannabista 40 vuotta, ja tutkinut sen lääkekäyttöä erilaisiin oireisiin eri lajikkeilla ja annostuksilla systemaattisesti. Tällä hetkellä olen toipunut lähes täydellisesti omalla lähestymistavallani.

  Bedrocan=Jack Herer
  Bedrobinol=Afga/Haze 50/50
  Bediol taisi olla Bedrobinolin ja Ruderalikisen sekoitus.

  Virallinen kasviperäinen lääkekannabis pyritään pitämään niin tehottomana, kuin mahdollista, ettei se häiritse lääketeollisuuden taloudellisia inttressejä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: