Kotikasvattajan painajainen

Urbaani legenda varoitteli sähköyhtiöiden kyttäävään kotikasvattajan sähkölaskua ja ilmoittavan poliisille kulutuksen noussessa aurinkomaisiin lukemiin. Käytännössä vanha tekniikka ei oikein anna meriittejä muuhun kuin mittarinlukijan haistaman hampun huomaamiseen. On ehkä kuitenkin laittaa taas kerran tinahattu päähän.

Valtioneuvoston tuoreen päätöksen mukaan älymittarit tulevat pakollisiksi ja toivotaan että vuoteen 2013 mennessä 80% sähköasiakkaista olisi etäluennan piirissä. Älymittari lähettää tunneittain tiedon kulutuksesta sähkölaitokselle. Laitteen pakollisuutta perustellaan ympäristö- ja taloussyillä, unohtamatta loppukäyttäjän parempaa kontrollia sähkönkulutuksesta.

Luonnollisesti muutamalta palkkakuitilta vältytään kun mittarinlukijat saavat kenkää. Toki jakeluverkostoa voidaan optimoida uuden tiedon valossa ja oletettavasti sähköyhtiökin hyötyy, vaikka se ei sähkön hinnassa näkyisikään. Ongelmana onkin holtiton kontrollointihalu valtion puolelta. Kukitusvaiheessa natikan syttyminen näkyy jatkossa selvänä piikkinä.

Ensimmäinen keino järjestelmän haxxoroimiseksi on hankkia kaksi natikkaa kukitusta varten, jolloin molemmilla voi olla vastakkaiset ”päiväjaksot”. Tämä toki vaatii tilan kummallekin, valo- ja äänisaaste on ympärivuorokautista ja yhden kasvatusjärjestelmän sijaan voidaan syyttää kahdesta. Toinen vaihtoehto olisi kai sitten jättää natikka päälle ja siirtää kasvit pimeään, mikä ei kuulosta kovinkaan houkuttelevalta viherpiipertäjän korvaan.

Käytännössä kasvattajien nappaamisesta tulisi lasten leikkiä sinä päivänä kun hallitus suuressa viisaudessa päättää ettei sähkön kulutus ole yksityistä tietoa, vaan sitä voidaan käyttää kansanterveydellisen uhan torjumiseen.

Kuten tiedetään, kannabiksen kasvattaminen on niin suuri uhka että siitä piti tehdä ajatusrikos Lex Kukkaruukulla.Vasta nyt murhan suunnitteleminen sai yhtä suuret mittasuhteet, kun eri tahot vaativat henkeä ja terveyttä uhkaavien rikosten suunnittelun nopeaa kriminalisoimista. Tuija Braxin mukaan ”henkeen tai terveyteen kohdistuvien rikosten valmistelun kriminalisointi ei ole rikosoikeudellisesti ongelmatonta, joten lainsäädännön valmistelu pikaisesti ilman riittävää taustaselvittelyä ei ole perusteltua”.

Eli toisin sanoen ajatusrikosta on vaikea valvoa nykytekniikalla. Tämä lienee syy miksei kukkaruukkulakia ole pahemmin käytetty perusteena muuhun kuin yksityisten tilojen tutkimiseen.

– piski

ps. En ole äärettömän huolissani sähkönkulutuksen seuraamisesta. Uskon edelleen että muutaman vuoden sisällä kannabiksen henkilökohtainen käyttö dekriminalisoidaan käytännön tasolla. Todennäköisesti lähtien siitä, ettei ko. rikoksiin puututa poliisin puolelta, koska heillä on kädet täynnä pitäessä suurimman tunnetun talouskriisin keskellä eläviä mellakoimasta. Riski on kuitenkin olemassa ja viime käden ratkaisu on muutamalla tonnilla hankittu tuulivoimala kesätilalle.

7 kommenttia

 1. Devil among the tailor said,

  16 helmikuun, 2009 klo 15:06

  Sähkönkulutustahan saa JO valvoa kansanterveydellisen uhan torjumisen valossa, se ei suinkaan ole yksityistä tietoa. Toiseksi ongelmana ovat juuri nuo natikan sähköpiikit, jotka anatavat aika selvää osviittaa jonkin paljon energiaa vaativan sähkölaitteen käytöstä. En usko että nuo että nuo älymittarit tuovat suurta muutosta kannabiksen kasvattamisen valvomiseen. kysymys on loppupeleissä sähkönkulutuksen muutoksesta, joka herättää alipalkatun esivallan epäilykset kasvatuksesta. Suositeltavaa onkin, että sen natikan pistäisi porskuttamaan heti kun uuteen asuntoon muuttaa, näin sähkönkulutus pysyisi kutakuinki vakiona muuttohetkestä lähtien, eikä epäilystä heräisi niin helpolla. Kyllähän ne piikit nähdään tälläkin hetkellä, ilman niitä älymittareitakin.Henkilökohtaisesti en siis pitäisi älymittareita itsessään niin movin suureena uhkana, vaan ihmisten ajattelemattomuutta ja huolimattomuutta.

  • piski said,

   16 helmikuun, 2009 klo 15:17

   Mun on pakko kysyä mihin tietosi perustuu? Analogiset sähkömittarit käydään yleensä lukemassa kerran vuodessa (sopimuksen mukaan) ja niistä näkyy tieto vain kuinka paljon sähköä on kulunut edellisen mittauksen jälkeen.

 2. devil among the tailor said,

  16 helmikuun, 2009 klo 22:46

  tietoni perustuu entiseen työpaikkaani turku energiassa.virtapiikit näkyvät kyllä mittauksissa,sähkönkulutus eritellään.myös sähkölaskussasi joiltain osin,ellet ole sattunut huomaamaan.

  • piski said,

   17 helmikuun, 2009 klo 11:47

   Totta turiset: toisen käden sähkömieslähteeni sanoi samaa, sähköyhtiö näkee virtapiikit sulakerasian tarkkuudella. Kieltämättä myös yösähkö ja päiväsähkö on eritelty, joten jonkinlainen kellonaikaan sidottu mittaus on pakko olla olemassa.

   Mihin mittarinlukijaa sitten tässä yhtälössä tarvitaan? Miksi useampi ei narahda, jos viimeisen kahden kuukauden aikana kaapin sähkölaitteet napsahtavat päälle samalla kellonlyömällä 24h välein?

   Toistaiseksi uskon maksavan asiakkaan olevan edelleen sähköyhtiöllekin kannattavin asiakas. Ehkä tilanne muutetaan lain voimin. Toistaiseksi ei satu mieleen yhtään tapausta jossa narahtaminen olisi tapahtunut sähköyhtiön kautta. Jos tarinoita löytyy, toki olemme halukkaita kuulemaan.

 3. 20 helmikuun, 2009 klo 20:20

  Sori että mainostan viestiketjun aiheen vierestä, mutta Kielletty kulttuuri -dokumentista on julkistettu ensimmäinen previkka: http://www.youtube.com/watch?v=QTHGK78skr0

 4. tämä on faktaa said,

  17 maaliskuun, 2009 klo 20:50

  Mittarinlukijalla ei ole mitään velvoitteita kytätä sähkönkäyttöä. Virran kulutuksen vaihtelut suuntaan tai toiseen usein kielivät mittarin vikaantumisesta ja siitä johtuen sähkölaitos on niistä kiinnostunut. Ei suinkaan hamppuviljelmien takia. Sähkönkulutus on normaalisti asuinhuoneistossa lähes vakio ja jos pitää kulutuksen tasaisena, niin ei ole syytä epäillä mittarin vikaantuneen ja aina voi soittaa sähköyhtiöön, että kulutus kasvaa hetkeksi. Eivät sitten vaivaudu tulemaan mittaria turhaan tarkistamaan.

 5. AKZP said,

  19 kesäkuun, 2010 klo 0:13

  Kyllä ne voi katsoa mittarit jos sähkön kulutus nousee piikkinä. Ja sähkölaitoksella on velvollisuus ilmoittaa poliisille kovasta sähkön kulutuksesta. Nimimerkillä kokemusta on.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: