Mitä 4:20 oikeasti tarkoittaa?

Jotkut väittävät että se on Amerikassa käytettävä poliisiradiokoodi, tarkoitettu viestittämään kannabiksen käyttörikoksesta. Luotettavamman version kertoo High Times lehden päätoimittaja, Steven Hager.

Termi 4:20 sai alkunsa San Raphael nimisestä High Schoolista vuonna 1971. Eräät oppilaat jotka harrastivat kasvatusta ja polttelua, kutsuivat itseään Waldoiksi ( the Waldo´s ). He sopivat keskenään että joka päivä polteltaisiin sensimillaa tasan kello 4:20. Paikaksi sovittiin koulun kampukselta löytyvä Louis Pasteurin patsas. Porukka sopi kannabista tarkoittavaksi koodiksi 4:20:n, jottei heidän aikeensa näkyisi niin räikeästi.

”Tämä termi levisi kulovalkean tavoin ympäri yhdysvaltoja ja siitä tuli kokonaisen sukupolven koodisana joka on yleisesti käytössä joka puolella maailmaa. Vaikka nykyteinit kuvittelevat sen tarkoittavan YK:n päätöstä numero 420 tai Hitlerin syntymäpäivää, niin totuus on se, että vanhempiemme ikäiset keksivät sen silloin kun moni meistä oli vain pilke isiemme silmäkulmassa” sanoo Hager samalla kun hän ojentaa minulle erittäin muhkean kokoisen jolperin.

Hager hymyilee minulle punertavilla silmillään. Hän on ollut täällä Amsterdamissa järjestettävässä Cannabis Cupissa jo useamman päivän.

Antaessani jolperin takaisin hän jatkaa: ”Tiedätkö GK kuinka paljon me saimme polttaa aivan rauhassa ilman että meidän vanhemmillamme oli mitään käsitystä mitä me oltiin tekemässä?” Samalla hän naurahtaa leikkisästi ja tokaisee: ”Meidän muksuilla se ei tule olemaan ihan noin helppoa.”

Hagerin mielestä se mitä ihmiset uskovat 4:20:n tarkoittavan on samantekevää, sillä kaikki puhuvat kuitenkin samasta asiasta. Olen itse samaa mieltä Stevenin kanssa. 4:20 on tärkeä osa kannabiskulttuuria ja se on ollut käytössä melkein 40 vuotta. Suurimmaksi osaksi 4:20 on ollut underground termi. Nykyään näkee monilla ihmisillä 4:20 paitoja tai lippiksiä, Hager valaisee. Hän kuitenkin uskoo että suurin osa ihmisistä ei edes tiedä koko termiä.

Tarkkasilmäisimmät ovat saattaneet huomata piilotettuja 4:20 symboleja esimerkiksi leffoissa. Hyvä malliesimerkki on Quentin Tarantinon Pulp Fiction, jossa kaikki kellot olivat vedetty aikaan 4:20. Kannabiksen harrastajat huomasivat sen oitis, toisille se ei ole vieläkään auennut.

Hager jatkaa kertomalla että vaikka 4:20 antaa mahdollisuuden puhua kannabiksesta hiukan huomaamattomammin, monet pitävät edelleen tuota lukua pyhänä. Hän kertoo itse kylvävänsä kasvit aina huhtikuun 20:s tasan kello 4:20. Cannabis Cupin avajaispäivänä ovet aukesivat tasan kello 4:20. Samoin joka päivä tuohon aikaan cupissa oli konsertti. Oli miten oli, 4:20 on nykyään maailmanlaajuinen ilmiö, joka yleisesti tarkoittaa että on aika panna palamaan – niinsanotusti : )

420 myyttejä

 • Poliisin Radiokoodi:

Ei ole tiedossa että missään päin USA:ta olisi käytössä koodi 4:20 joka tarkottaisi kannabiksen käyttörikosta. Kyseinen koodi ei ole käytössä liittovaltion poliisilla, FBI:llä, eikä myöskään tarkoita mitään kannabikseen liittyvää edes Kaliforniassa. 4:20 tarkoittaa Kalifornian poliisin radiokoodina luvatonta kulkua valtion alueella tai sen luvatonta hyödyntämistä.

 • Kannabiksessa on 420 eri aktiivista kemikaalia:

Itse asiassa Kannabiksessa on noin 315 eri aktiivista kemikaalia joiden määrä vaihtelee ylös alas riippuen siitä mikä lajike on kyseessä

 • Adolf Hitlerin syntymäpäivä on 20 huhtikuuta:

Kyllä pitää paikkaansa että, silloin tosiaan oli ”Aatun” synttärit, mutta 4:20 tarkoittaa aikaa, ei päivämäärää.

 • Columbinen koulusurman päivämäärä:

Termi oli jo käytössä ennen tuota traagista päivää.

 • 420 on kellon aika jolloin juodaan teetä Hollannissa:

Hollannissa ei ole virallista teeaikaa.

Kiitän Steven Hageria kovasti hänen valaisevasta kertomuksestaan. Harvoin pääsee juttelemaan ihmisen kanssa, joka on oikeasti ollut paikalla kun jotain noin legendaarista on keksitty. Steven sanoo että ilo on täysin hänen puolellaan ja lahjoittaa minulle pienen pussin 2008 Sativa sarjan voittajaa Super Lemon Hazea.

Kukka on todella aromikasta josta räjähtää vahva sitruunainen tuoksu. Jos en tietäisi paremmin voisin melkein luulla että pullollinen sitruunan tuoksuista pesuainetta olisi juuri kaatunut johonkin lähelle. Katson, haistelen ja olen yksinkertaisesti ällistynyt näkemästäni. Kiitän häntä kädestä pitäen vielä kerran ja lähden eteenpäin kohti upouusia vaporisaattoreita notkuvia pöytiä, jatkamaan tuomaripassini tuomia velvoitteita : )

Kyllä elämä voi joskus olla ihanaa.

– GanjaKing420

4 kommenttia

 1. 420 said,

  4 helmikuun, 2009 klo 13:11

  Lainaus IMDb:stä:

  There is a persistent myth that that all the clocks in the movie are set to 4:20 (although, certainly all the clocks on the wall in the pawn shop are set to 4:20). However, in at least two scenes it is obvious that this is not the case. In the ”Bonnie Situation” while Jimmy, Vince and Jules are drinking coffee in the kitchen, the clock clearly reads 8:15. Secondly, when Vince and Jules go to retrieve the briefcase, it is ”7:22 in the a.m.”. The significance of the time 4:20 is that it is slang for smoking marijuana.

 2. 420 said,

  16 lokakuun, 2011 klo 10:51

  Osoitteessa http://www.420.fi myydään 420- ja hamppu-aiheisia paitoja.

 3. CIMANSHKI said,

  7 tammikuun, 2012 klo 1:41

  törmäsin 420 koodiin kun tare kaupungin silmää tekevätkun rahoitin lapsuuden ja pasrin20 vuotta ollut kaveri jostain syystä päätti pistää mut pannaan ahneus on paha tänää selvin päin yritin keskustella mut kaveri vaito ain aihetta et ei ainakaan mitään periteistä brotherhood oo toi koodi jos sen piirissä epärehellistä kavereita kohtaan en jää katkerasksi mutta bäniä vaihdan yli 2.5 vuotta kypädonan sijoitukset eteenpäin menoo en kyllä mitää pystiä ees tampereen P.S JA P.R PORUKALTA OOTTANU EN VAIN YMMÄRRÄ ETTÄ MIKSI TEKIVÄT OHARIT NO EIKÖHÄNSE SELVIÄ AJAN KANS NIINKUN YLEENSÄ KÄY EPÄHYGIENINEN LOPPU..

 4. Tuire said,

  17 lokakuun, 2016 klo 19:48

  Osoitteessa http://www.420.fi/info.html kerrotaan myös hienosti mitä 420 tarkoittaa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: