Kun asematunnelissa maailmanloppua kailotettiin

Lehtien otsikot huutavat lamaa, samalla kuin positiivisia näkymiä povaavien sorina vaimenee. Kahden suuren jenkkiläisen pankin ilmoittaessa viikossa noin 50 prosentin tappiot, ekonomistin arvio 1930 -luvun lamaa vastaavasta saa epäilemään onko sekään synkin arvio totuutta mukaileva.

Koska talous on ylittänyt rajat ja lisääntynyt keskenään jo kymmeniä vuosia, yksi kupla vie herkästi monta muutakin. Valtion, joka haluaa taata kansalaisilleen edes kohtuulliset olot seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi, pitää olla todella erikoisessa asemassa, tai sitten poiketa aktiivisesti niistä rajoittavista tekijöistä, jotka sitovat kaiken kasvun kansainväliseen talousjärjestelmään.

Parinsadan rikkaimman perheen järjestelmään.

Luontaistuotekauppa uskaltaa mainostaa

Hamppuvoidetta tarjolla

Vaikka todellinen ongelma onkin jossain muualla, rajoitusten poistaminen hampun kasvattamiselta, ja hampputeollisuuden tukeminen olisi valtion etujen mukaista. Maajussin ei tarvitsisi ostaa joka vuosi siemeniä muualta, jos häntä ei olisi kielletty käyttämästä oman peltonsa siemeniä. Korkeampi THC-prosentti antaa paremman suojan kasville, eikä se kymmenprosenttinenkaan kukka vielä mitään älytöntä polttoa ole. Ehkäpä maajusseille tekisi hyvääkin, stereotypiani kun kertoo viinapullon ja haulikon olevan se suositumpi yhdistelmä pellonreunalla.

Kasvin kaikki osat voidaan ottaa hyötykäyttöön ja toimittaa kukin tarpeenmukaiseen jatkokäsittelyyn. Siemenistä uutta satoa, öljyä, biodieseliä, muovia ja ruokatuotteita. Kuidusta paperia, kangasta ja lämmityseristeitä. Kukintoakaan ei tarvitse heittää hukkaan, sillä ulkomaisen yrityksen sijaan lääkekannabiksesta voisi olla vastuussa suomalainen virasto. Tai jos peltokukka ei kaasukromatografinkaan jälkeen kelpaa, visionääri suunnittelisi THC:llä säteilysuojattuja rakennuselementtejä. ”Paras palohälytys ikinä”, sanoisi savusukeltaja.

Vaikka jo tiedetään että kyseiset tuotteet ovat yleensä kestävämpiä ja hyvän lämmöneristyksen omaavia (kuidut), sekä terveellisiä ja saasteettomia (öljyt), olisi ylikoulutetulle insinöörikunnallemme runsaskätinen mahdollisuus alkaa suunnittelemaan keräysmenetelmiä, käsittelyprosesseja ja innovaatioita hampputeollisuudelle.

Joudun kuitenkin myöntämään ehdottamani pelastuksen väliaikaisen luonteen. Vika nimittäin löytyy koneistosta joka antaa ilmaa ja vaatii viljaa. Molochin loputon nälkä, joka toi ihmiskunnan muutamissa kymmenissä vuosissa kollektiivisen tietoisuuden vääristyneelle lähteelle. Lähteelle, jonka vääristymät pienenevät koon myötä.

Nyt, tuon lähteen kautta, ihmiskunta on valmis pohtimaan seuraavaa sataa vuotta. Jeesuksenkaltaiset hipit (öljytyt, pitkälettiset pöydänkaatajat) etsivät aktiivisesti ratkaisuja kestävälle kehitykselle. Tehokkaimmat keinot omavaraisuudelle, mikromarkkinoiden ekonomia ja yhteistoiminnan sosiologia ovat kolme avainsanaa kollektiivisen selviämistarpeen takana.

Ehkä enemmistökin viimein ymmärtää, kuinka vain vakaa maa vapauttaa oravan pyörästään. Ehkä uusi järjestys onkin kaikkien, ei harvojen järjestys. Ehkä kehityskaaren lopulla joudutaan kyseenalaistamaan rajat määrittelevä instituutio, ehkä ei. Joka tapauksessa, elämme jänniä aikoja.

– piski

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: