Arvostelu: Pyramid Vaporizer

Ostin eräästä suomalaisesta tarvikeliikkeestä itselleni sähkökäyttöisen vaporisaattorin, Pyramid Vaporizerin, vajaalla sadalla eurolla. Laite toimii höyrystimenä hyvin, mutta minua ei haittaisi, jos se olisi maksanut hieman vähemmän…

Pyramid Vaporizer

Ensimmäinen ja ehkä tärkein huomio tästä laitteesta on se, että valmistaja Vapor-Tech EI OLE SAMA kuin amerikkalainen VaporTech. Jo tämä herättää tietynlaisia epäilyjä tuotteen laadusta, mutta annan sille silti mahdollisuuden.

Pyramid Vaporizer koostuu puisesta, pyramidin muotoisesta kotelosta, jonka sisään on rakennettu sähkökäyttöinen lämmityselementti. Pyramidin kärjessä on saranat, ja kun luukun aukaisee, esiin pilkistää lämmityselementin ritilä. Paketista löytyy myös letku, jonka kummassakin päässä on lasinen kammio. Suurempi kammio on pesä. Laitteen edessä on säätönappi josta lämmityselementti myös napsahtaa päälle ja pois. Asteikko on 180-220 celsiusta (kuvassa fahrenheiteja). Missään ei kerrota, onko laitteessa minkäänlaista termostaattia, vai onko lämpötilat määritelty vain vastuksia laskemalla. Vihreä valo syttyy, kun laite saa virtaa.

Musta virtajohto kiinnitetään laitteen taakse. Liitin on erittäin jäykkä mutta johto irtoaa silti helposti, joskus jopa omia aikojaan. Kannattaa käyttää laitetta paikassa, jossa johtoa tulee reuhdottua mahdollisimman vähän. Kun johto on saatu kiinnitettyä, napsautetaan laite päälle, säädetään lämpötila ja annetaan vempeleen lämmetä 3-5 minuuttia.
Lämpenemistä odotellessa on hyvä valmistella höyrystettävä materiaali. Aromaterapeuttiset yrtit kannattaa jauhaa erittäin hienoksi, jolloin ne eivät paakkuunnu möykyiksi lasipesän seinämille tai ritilään. Hommaan kannattaa käyttää grinderiä, mutta jos sellaista ei ole, saadaan ihan sopivaa rouhetta aikaan myös ahkeralla sormityöskentelyllä.

Sopiva määrä materiaalia asetetaan pesään. Sitten seuraa Pyramidin käytön omituisin vaihe: pesä otetaan toiseen käteen, ja toisella nostetaan pyramidi ilmaan, käännetään se niin, että lämmityselementti osoittaa alas ja tökätään pesä kiinni. Sen jälkeen käännetään höyrystin taas oikein päin ja asetetaan se pöydälle tai lattialle.
Tämän menettelyn perimmäinen tarkoitus ei koskaan ole auennut minulle. Pesä ja lämmityselementti koskettavat toisiaan keraamisella, lämpöä johtavalla pinnalla, ja samanlaisen olisi aivan hyvin voinut rakentaa pesään, jonka saa kiinni ilman tavaroiden ylimääräistä pyörittelyä.

Joka tapauksessa – kun pesä on kiinni, odotellaan hetki ja sen jälkeen imetään letkusta. Mitä hitaammin imetään, sitä kuumempaa höyry on. Itselleen sopivan lämpötilan ja imutehon löytää kokeilemalla. Jos höyryä ei tule lainkaan, voi laitetta kääntää kuumemmalle. Jos suussa alkaa tuntua palaneen makua tai keuhkoissa poltella, laite on liian kuumalla tai pesän sisällössä ei ole enää mitään höyrystettävää.

Kun kaikki hyödyllinen on höyrystetty, virtanappi pyöritetään Off-asentoon ja kannattaapa sähköjohtokin ottaa irti seinästä kaiken varalta. Pesä poistetaan laitteesta samanlaisella ylösalaisin kikkailulla. Jos pesän vetää irti sen ollessa pystyasennossa, yrtit valahtavat lasikammiosta ympäri pyramidin sisuksia ja lattiaa. Lasipesä luonnollisesti kuumenee jonkin verran, joten jos pelkäät polttavasi näppisi, odottele hetki ennen pesän irrottamista.

Pyramidista jää hyvin ristiriitainen tunne. Se toimii aivan kuten pitääkin, ja höyrystämisen terveyshyödyt ovat kiistattomat. Toisaalta Pyramidi vaikuttaa erittäin heppoiselta vehkeeltä sadan euron laitteeksi. Vaikutelmaa lisäävät virtajohdon huono liitin, pesän omituinen kiinnittäminen ja lähes täydellinen takuun puute. Letku ja lasi tuntuvat laadukkailta ja ainakin letkun saa varmasti itse korjattua tai vaihdettua mikäli niin haluaa tehdä. Letkun liitokset kestänevät pitkään, sillä lasiosia ei missään vaiheessa irroteta letkusta.

Pyramidi olisi vikoineen kelpo tuote, jos se maksaisi hieman vähemmän. Satasessa tuoksuu jokin muukin vihreä ja kahiseva kuin hampunlehti, eikä valmistajan uskottavuutta paranna sekään, että firman nimi on lähes sama kuin Yhdysvaltain tunnetulla serkulla…
Ei tätä kannata ostaa sadalla eurolla, mutta jos hintaa saa tingittyä, laitteen käytettynä tai jos rahaa vain on liikaa, niin kyllä Pyramidi aina hehkulampun voittaa.

949200

3 kommenttia

 1. 420 said,

  9 joulukuun, 2008 klo 12:20

  moi!

  tekstissäsi ihmettelet pyrämidin toimintaperiaatetta, ei laitetta tarvitse kääntää ylösalaisin pesää laitettaessa… itse käsitin homman näin, että pyramidin hattu auki käännettynä toimii jalustana, jolloin pyramidi voidaan asettaa pöydälle tms vaakatasoon! näin pesän pluggaaminen helpottuu huomattavasti kuvaamaasi verrattuna..

  • 949200 said,

   22 joulukuun, 2008 klo 8:02

   Kiitos selvennyksestä. Näköjään aina ei voi onnistua. :)

 2. 666 said,

  18 huhtikuun, 2009 klo 17:38

  Harmi vaan, että johto tulee hieman tielle kun kääntää pyramidia kyljelleen. Hiemanhan tuo vaikuttaa epäkäytännölliseltä, mutta ehkä sen kanssa oppii elämään :-)


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: