Koohii o hitori, kudasai

Kärsitkö lihasjäykkyydestä, hermostuneisuudesta, puheliaisuudesta, vaihtelevista mielialoista, impulsiivisuudesta, arvojen häviämisestä, ahdistuneisuudesta, paniikkikohtauksista tai hallusinaatioista? Ennenkuin menet pyytämään lääkäriltä nappia vaivoihisi, tarkasta ruokavaliosi. Nimittäin amerikkalaisen laborantin, Ruth Whalenin mukaan ongelmasi johtuvat kofeiinista.

Kahvi, tee, suklaa, cola- ja energiajuomat sisältävät kofeiinia. Pitkäaikainen käyttö aiheuttaa toleranssin, joka saattaa muuttua allergiaksi. Kofeiiniallergiasta kärsivän aineenvaihdunta ei enää kykene käsittelemään kofeiinia, joten se imeytyy elimistöön, soluja myöten.

Pelottavan kofeiiniallergiasta tekee se, että se ei aiheuta niinkään fyysisiä oireita, vaan henkisiä. Sairas ei yleensä itse osaa ymmärtää kofeiininkäytön ja ongelmiensa yhteyttä. Vain harva lääkäreistämme on edes koko taudista kuullutkaan.  Mutta voidaanko vetää jonkinlaisia johtopäätöksiä kahvikulttuurimme ja mielenterveysongelmiemme välillä?

Kuppi kahvia sisältää noin 60 mg kofeiinia, energiajuoma lähemmäs 100 mg. Kofeiinin puoliintumisaika on 4 – 6 tuntia. Yli 230 mg:n jälkeen saattaa jäädä työpäivä kesken. 500 mg suoraan suoneen pistää samantien psykoosiin. Tältä väliltä löytyy kaikki ahdistus ja paniikkihäiriöt mistä suomalaiset tunnetaan. Kofeiiniallergian oireita ovat myös älyllisten kykyjen heikentyminen, arvostelukyvyn puute, sekä keskittymis- ja ymmärtämisongelmat. Vakavimmasta päästä löytyy myös hallusinaatiot ja myrkytys. Vieroitusoireista voi joutua kärsimään jopa vuoden.

Neiti Whalen on oleellisin verkkoviittausten lähde, joten aina on syytä epäillä herkkäuskoisten rahastusta – eikä kofeiiniallergia kuulosta aidolta taudilta. Tämä paperi kuitenkin vakuutti jatkotutkimusten tarpeellisuudesta ja siitä, että on ehkä aika vähentää kahvinjuontia. Mutta kukapa pelastaisi vanhukset kunnallisvaaliehdokkaiden kahvitilaisuuksilta?

– piski

ps 31.10. Suomessa kofeiiniallergiasta puhutaan kofeiiniyliherkkyytenä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: