From Drug to Drug

Elokuussa voimaan astuneella säädöksellä oli tarkoitus saada Bedrocan kaikkien sitä tarvitsevien ulottuville. Muutaman pykälän muutoksella huumausaineesta lääkkeeksi. Yritys korjata byrokratialla kulttuuriharhan oireet. Tulokseksi saatiin huumausainelääkemääräyslomake, ainoa laillinen tie lääkekannabikseen.

Nimen aiheuttamat mielikuvat eivät paljoa paremmaksi muutu käyttämällä toista hyväksyttyä nimitystä, huumausainereseptiä. Sentään asetus teknologiariippuvaisen terveydenhuoltomme sähköisen järjestelmän käytöstä huumausaineen määräämisessä tuo neutraaliutta, heti kun tarvittavat päivitykset on tehty.

Muttei n***ita pilkkua hengiltä, vaikka assosiaatioilla onkin valta minäkuvaamme. Suurimmat ongelmat lääkekannabiksen määräämisessä aiemmin oli lääkärien haluttomuus lähteä tuhoamaan mainettaan (ja vahingoittamaan minäkuvaansa).  Ikävä kyllä pari pykälää ei aivan riitä tämän ongelman korjaamiseksi, mutta se on alku. Sosiaali- ja terveysministeriöllä ei uskoakseni ole mitään suunniteltu niiden lekureiden pään menoksi, jotka aiheuttavat yhteiskunnan turmion määräämällä vaarallista huumetta vaikeasti sairaalle.

Jonkinnäköistä reaktiota voisi olla odotettavissa, jos joku lekuri uskaltaisi julkisuudessa myöntää kannabiksen olevan tärkeä löytö lääketieteelle. Kenties puhua siitä kuinka iäkkäiden ylimääräiset kivut johtuvan elimistön omien endokannabinoidien puutteesta. Tai kritisoida huumausainelääkkeiden hintaa ja niiden jäämistä KELA -korvausten ulkopuolelle.

Reseptin saaminen on toki edelleen vaikeaa. Tuoreimman 21:n pykälän mukaan erityislupavalmisteen määrääminen edellyttää, että potilaan hoitoon ei ole käytettävissä muuta hoitoa tai että tällaisella hoidolla ei ole saavutettavissa toivottua tulosta. Käytännössä muut mahdollisuudet on käytävä läpi ennen lupaa. Pahimmillaan tämä voi tarkoittaa vuosien pituista jaksoa lääkkeiden vaihtoa, sekä apteekin ja lekurin välillä ravaamista. Pahoin pelkään ettei yksityisyyden suojan vuoksi tuloksia seurata, vaikka tuleville potilaille – ja veronmaksajille yleisesti – siitä olisi suunnaton hyöty.

Epäilen lehdistön alkavan kyselemään tarkemmin kun muutosten voimaan tulemisesta on kolme kuukautta. Todennäköisesti lääkäreiden havahtuminen kestää pari kolme kertaa pidempään. Jos kaikki tekevät työnsä, voitte tuplata edellisen nähdäksenne milloin kansa havahtuu näkemään huumausainelääkkeen mielettömyyden.

– piski

ps. Pro auctore-lääkemääräyksellä tarkoitetaan lääkärin tai hammaslääkärin antamaa lääkemääräystä, joka koskee lääkärin tai hammaslääkärin ammattinsa harjoittamisen yhteydessä tarvitsemaa lääkettä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: