Hyötyhampun tulevaisuus

Vaikka heroiiniunikko saakin Espoossa rauhassa rehottaa, niin Nesteen uuden ekologisemman ilmeen eteen istutetut vaatimattomat hamput eivät seuraavaa päivää nähneet. Ylikomisario Paakkala onneksi muistutti ettei hampun viljely ole laitonta. Ei ainakaan kuituhampun, tai minkä tahansa jonka THC-pitoisuus on alle 0,35. Koristekasvina kasvattaminenkaan ei laitonta ole, tosin jos satoa haluaa, tarvitsee hyvän selityksen kaapin auringolle. Kenties valokuvaus kirjaa tai ulkomaisia alan aikakausilehtiä varten?

Hyötyhampputeollisuus on saanut kuitenkin suuren takaiskun. EU:n hampunviljelystä myönnettävää tilatukea on annettu vain jos muutamaa viikkoa viljelyn jälkeen otettujen kontrollinäytteiden THC-pitoisuus on ollut alle 0,2%. Vuoden 2006 tarkkailussa useat näytteet ympäri eurooppaa antoivat korkeamman pitoisuuden. Kiellettyjen listalle joutui Kanadaa myöten käytössä oleva, suomessa hyvin siemeniä tuottava, 0,05%:n THC-pitoisuuden FIN-314 (Finola) -lajike.

Mistä korkeat tulokset sitten johtuvat? Onko seurannan käytännöissä tapahtunut tulokseen vaikuttava muutos? Vai onko Finolan perimä mutatoitunut THC pitoisemmaksi etelän UV-säteilyssä? Prosessista ei ole paljoa tietoa vielä tarjolla, eikä unionissakaan tarkalleen tiedetä mitä pitäisi tehdä. Komission luonnoksen mukaan hyväksyttäviä lajikkeita olisi kolmisenkymmentä (s.48), joista kolmasosalla hyväksyminen on vähintäänkin yhtä epävarmaa kuin niiden siemententuottokyky Suomen olosuhteissa.

Kasvattajat eivät tiedä mitä tehdä, ennenkuin byrokratian rattaat on pyörähtäneet ja sana heidän korviinsa kiirinyt. Kotimainen lopputuotanto on maanviljelijöitäkin huonommassa asemassa. Näissä olosuhteissa tuskin kannattaa toivoa myöskään uusia läpimurtoja, kuten hamppubensaa, hamppumuovia tai hamppupaperia. Ei ainakaan sellaisia, joista maksetut eurot jäisivät tälle mantereelle. Mielelläni antaisin ne eurot köyhille insinööriopiskelijoille ja kovaa tahtia suomessa työttömäksi jääville paperitehtaiden työntekijöille.

Mutta ei. Hyvinvoinnistamme huolehtivien päättäjien mieleen ei ole tullutkaan ajaa THC-rajan korottamista puoleen prosenttiin, vaikka kehnokin huumehampun kaappikasvattaja saa kymmenen kertaa korkeamman pitoisuuden kasviinsa. Hampun kasvupyrkimyksiä leikataan joka vuosi, mutta unikon potentiaalia heroiinikasvina ei edes vaivauduta tarkistamaan. Missä vika?

– piski

2 kommenttia

 1. Wespa said,

  4 elokuun, 2008 klo 18:10

  0,05%:kin on niin pieni määrä, että ei siitä kukaan hyötyisi vaikka sitä koittaisi jonnekkin bongiin laittaakkin, ellei sitä sitten laitettaisi kilotolkulla.

  Toivottavasti tuo hampun hyötykäytön mahdollisuus otetaan vakavasti harkintaan. Hampusta tekemällä paperiakin säästettäisiin paljon metsää, sillä hampun tuottavuus on parempaa ja se kasvaa nopeammin takaisin…

  PS. Pitäisikö tuo 0,2% olla 0,02 vai 0,05 olla 0,5%?

 2. piski said,

  5 elokuun, 2008 klo 11:20

  Tilatukien yläraja 0,2% ja Finolan tutkittu pitoisuus 0,05% on aivan oikein, siinähän se finolan kieltämisen kummallisuus piileekin. Yhtä tehokkaasti siemeniä tuottavaa lajiketta, jonka THC-pitoisuus on alle 0,2% on varmaan vaikea löytää, kun nuo THC-pitoisuudet nimenomaan kerääntyy siemenien suojaksi.

  Kuituhampulla jos joku yrittää pilveen päästä niin sääliksi käy yritystä. Siementuotannolle on jo jälleenmyyntikanavia suomessa, muun muassa ruoanvalmistusta varten myydään hampunsiemeniä luontaistuotekaupoissa. Teollisuus voisi olla laajempikin, jos tästä hamppufobiasta päästäisiin eroon.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: