Vastaukset: Nyt myös videolla

Informaatiovälityksen yksinkertaistamiseksi loimme dokumenttipankin. Pankista löytyy torrent ja youtube -linkit päihdekeskusteluun liittyviin dokumentaarisiin elokuviin. Suurin osa näistä elokuvista on tuotettu haittojen vähentämisen politiikkaa harjoittavissa USA:n osavaltioissa. Suurinta osaa näistä ei tulla koskaan näkemään Suomen televisiossa ennen asennemuutosta siinä korkeammassa yhteiskuntaluokassa, joka asiasta on päättämässä.

Vieraskielisten ohjelmien tekstitykset on kuitenkin aina ollut suomalaisen television hyviä puolia. Ikäihmiset tai muuten kieltä osaamattomat eivät ole jääneet perustavanlaatuisen tiedonvälityksen ulkopuolelle. Nyt kun Internet on kasvattanut tieteellisen materiaalin arkistoaan, sekä sen esittämiskyvyn tekstistä videoon ja audioon, englantia osaamattomilla on todellinen uhka jäädä maailmankatsomuksessaan jälkeen.

Joissain asioissa tiedonvälitys koetaan niin tärkeäksi, että kääntämään palkataan ihmisiä. Joissain tapauksissa rahaa ei ole, joten käännöstyö tehdään palkatta ja kansalaisaktiivisuuden ajamana.

Hamppuforum -yhteisön käännöstyöt Keisarilla ei ole vaatteita! -kirjasta ja Run From The Cure -dokumentista ansaitsevat vuoden kansalaisaktiivisuus -palkinnon. Heidän ansiostaan materiaali laajan hamppuviljelyn ja -teollisuuden aloittamiseksi, sekä uuden syöpälääketutkimuksen osalta on julkisesti kaikkien – englantia osaamattomienkin – saatavilla, ja hyvällä tuurilla vain vuoden – parin päässä ensimmäisten tutkijoiden ja sijoittajien näyttöruuduilta.

Uutistoimistoille verkkouutisointi ei vielä toistaiseksi ole kannattavaa, jos koskaan. Verkkouutisten laatu on yleisesti väljempää kuin painettu, tosin syvempää uutisointia verkossa harjoittavia tahoja myös löytyy. Ja jos uutisointi jostain asiasta ei miellytä, voi aina tarkistaa mitä muut verkkolehdet asiasta sanoo, tai yrittää etsiä verkosta uutisen juuret.

Yksi uutinen kertoi pääministerimme tyrmänneen ajatuksen työajan lyhentämisestä. Blogissaan Matti Vanhanen kirjoitti: Yhteiskunnan ikääntymisen ja työvoimaongelman takia talouskasvumme tulee 10-luvulla hiipumaan. Toivottavasti pääsemme 1-2 prosentin vuosikasvuihin. Jokainen maatalonisäntäkin sen tietää, ettei tätä ongelmaa ratkaista muuten kuin ottamalla lisää maahanmuuttajia ja kouluttamalla heidät tarpeellisille aloille. Rahavirtojen pitäminen kotimaassa kannattaisi, mutta kuten valtionyritysten myynti on osoittanut, Vanhasenkin hallituksen mielestä järkevintä on antaa suuret rahavirrat ulkomaisten omistajien haltuun. Ulkomailta tulleelta työntekijältä myöskin.

Mutta minun vastalauseeni tässä asiassa ovat tuhoon tuomittuja alusta alkaen. Todellinen ongelma nimittäin löytyy siitä, että yhteiskuntajärjestelmämme tärkein vakaudenlähde on jatkuva kasvu. Resursseja ei tule riittämään kaikille meidän elinaikanamme, joten järkevämpää olisi yrittää järjestää yhteiskunta kriittisissä asioissa omavaraiseksi, muutoin dynaamiseksi. Omissa toiveissani on saman järjestäminen oman tulevaisuuteni osalta.

– piski

ps. In Pot We Trust, lääkekäytöstä kertova dokumenttin materiaali vaikutuksesta pitkäaikaissairaiden kuntoon (ja jotkut käyttötilanteet) loksauttivat tämänkin pro-ganja -aktivistin leuat löysäksi. Hamppublogi suosittelee ja pyytää suomenkielisiä tekstityksiä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: