Kotosuomen poikkeuksellinen uutisviikko

Helsingin Sanomat ja Aamulehti raportoivat ”taikasienten” hyödyllisyydestä riippuvuuksien hoidossa. Vuoden 2006 tutkimuksen uutisointi kertoi sen mikä on tiedetty jo 40 vuotta. Ensimmäiset tutkimukset ”asenteiden muuttajasta” teki kliinisen psykologian tohtori Timothy Leary vangeilla 1960 -luvulla. Hieman myöhemmin Yhdysvalloissa käytettiin LSD:tä psykologien työkaluna, etenkin alkoholiriippuvuuden hoidossa. Moni parani itsetuhoisesta käytöksestä psykedeelien tuoman mystisen kokemuksen avulla. Taikasienten psilosiini ja LSD ovat vaikutukseltaan pitkälti vastaavanlaisia, neurotoksittomia, hallusinaatioita aiheuttavia yhdisteitä.

Verkkouutiset vuorostaan uutisoivat etelä-Amerikan vähenevästä tuesta huumesodalle. Ecuadorin, Bolivian ja Venezuelan presidenttien mielestä huumesota vain pahentaa köyhyyttä etelä-Amerikan alueella. Etenkin Kolumbiassa tilanne on huono. Yhdysvallat ovat syytäneet miljardeja kokapensaan viljelyn lopettamiseen siinä epäonnistuen. Verkkouutisten toimitus kuitenkin päätti sensuroida kyseisen uutisen puoli vuorokautta julkaisemisen jälkeen ja korjasivat erheensä muistuttamalla kuinka ”Pää sekaisin -meininki on lisännyt huumeiden sekakäyttöä.”

Yle ja Uusisuomi kertoivat toisen jo pitkään tiedetyn tosiasian: huumeiden käyttö on laajempaa ”kovan linjan maissa.” Hieman eri näkökulmista kerrottu uutinen on yksiselitteinen. Yhdysvalloissa kannabista on kokeillut lähes puolet kansasta – kun taas liberaalissa Hollannissa kokeilijoita on vain viidesosa kansasta – etenkin nuorten aikuisten ryhmässä kannabiksen käyttö on vähäisempää kuin kieltolakia ylläpitävissä maissa.

Kalifornian osavaltiossa yritetään kannabiksen laillistamista. Ehdotus ’The Inalienable Rights Enforcement Initiative’ tarvitsee 700 tuhatta nimeä syyskuun viidenteen päivään mennessä. Aikaisemmin, vuonna 1996 lainsäädäntöä liberalisoinut ehdotus ’Compassionate Use Act’ meni läpi yli viidellä miljoonalla nimellä.

<provo>

Hieman aiheesta sivuten: Aamulehti kertoi vuorostaan kuinka Suomi ei ole enää onnellisin maa. Kannabiksen osalta keskiliberaali Tanska on onnellisin ja Hollantikin kaksi kolmannesta korkeammalla. Miten tämä on mahdollista jos kerta kannabis ja muut huumeet ovat kaiken epäonnen ja rappion alpha ja omega? Vai olisiko sittenkin vain kyse siitä, että vapaa kulttuuri lisää onnellisuutta – ei tarpeeton sensuuri ja ahdasmielisyys? Olisitko sinäkin onnellinen suhteessa jossa toinen osapuoli pyrkii rajoittamaan mahdollisuuksiasi, ohjaamaan moraaliasi tai valehtelemaan sinulle ”sinun parhaaksi?”

</provo>

Ulkomailta poimittua

Kannabis on vähemmän vahingollista kuin alkoholi tai tupakka, kertoo EU:n huumetoimiston tutkimus.” (MTV3) Irlannissa tuotettu 700 sivuinen julkaisu tarkasteli useiden päihteiden aiheuttamaa fyysistä vahinkoa, päihtymisen vahvuutta ja aiheuttamaa riippuvuutta. Tutkimuksessa todettiin enemmistön kannabiksen käyttäjistä lopettavan käytön kolmenkympin tienoilla, sekä tutkittiin kannabista, tupakkaa, alkoholia ja kokaiinia myös sosiaalisena vaarana – tulokset varmaan jo arvaatkin. Tutkimuksen mukaan:

  • Eniten vahinkoa: ekstaasi ja kokaiini, sitten alkoholi ja heroiini, kannabiksen ollessa viimeisenä.
  • Vahvin päihtymistila: alkoholi, heroiini toisena, kokaiini kolmantena ja kannabis neljäntenä.
  • Riippuvuutta aiheuttavin: tupakka, sitten heroiini ja kokaiini, alkoholi neljäntenä ja kannabis viimeisenä.

Ja Hollannin tupakointikielto astui voimaan. Coffeeshopeissa ei enää saa käyttää kannabiksen mixerinä tupakkaa tehden tilanteesta nurinkurisen. [Guardianin artikkeli]

Muualla etsitään tupakan seasta kannabista, meillä kannabiksen seasta tupakkaa.

– Mark Jacobsen, BCD (kansallinen kannabiskauppiaiden järjestö).

Ulkomaisista yhteistyökumppaneista (Reuters, AFP) huolimatta STT ei ole uutisoinut käyttökulttuuritutkimuksesta. Verkkouutiset on uusi tulokas sensurijoi’ien listalle ja HS:n journalistisen velvollisuuden täyttäminen on ollut kiitettävää – mitä nyt aika ajoin ’liian huumemyönteiset uutiset’ häviävät etusivulta huolestuneiden kansalaisten puhelinsoittojen vuoksi. Ampparit.comin kotimaan uutisista löytyy alkoholin aiheuttamia kuolemia, pahoinpitelyitä tai onnettomuuksia jopa arkipäivisin – tiistaina kaksi puukotusta. Ulkomaan uutiset jatkavat kertomistaan Yhdysvaltain taloudellisesta alamäestä.

– piski

1 kommentti

  1. J.A said,

    5 heinäkuun, 2008 klo 3:05

    Nyt pitäs saaja suomen päättäjät säätään hamppua koskevaa lakia uusiksi


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: