Sananen siisteydestä

Saarnaan tovin siisteydestä.

Sanoinkuvaamaton kaaos asunnossasi voi tehdä elämästäsi huomattavasti hankalampaa, jos sininen salama iskee. Ei sillä että kaikki ’kuin pellossa asuvat’ olisivat päihdeongelmaisia, mutta alemman yhteiskuntaluokan päihdeongelmaisen asunto mitä todennäköisimmin muistuttaa peltoa. Surkeimmissa tapauksissa jokaiselle potentiaaliselle istumapaikalle on nostettu jotain suurinpiirtein puhtaana pidettävää, kuten vaatteita, tai se ettei jalansijaa meinaa löytää alati kasvavalta roskavuorelta. Todellisen päihdeongelmaisen asunnon kruunaa viikon seisseet ruokalautaset tähteineen pöydän alla, tupakantuhkan keskellä.

Normaalia käyttäytymistä oletettavasti onkin lievän epäsiisteyden haittaamattomuus. Kenkien ei tarvitse olla suorana telineessään, takki saa jäädä yöksi nojatuolin reunalle ja imuroiminen silloin kun näyttää lattialla olevan ylimääräistä roskaa – vieraskoreus-siivoukset erikseen. Itseäni ei pieni epäsiisteys haittaa, mutta kumma kyllä, suuri osa (toki työssäkäyviä/opiskelevia hampuuseja) haluaa pitää asuntonsa siistinä. Siis tiskivuorta ei yleensä aamuisin näe, vaatteet eivät jää lojumaan ja siivous tapahtuu vähintään kerran kahdessa viikossa.

Herran temppelissä tuolitkin laulaa

Mielestäni useimmin yhteiskäytössä olevan tilan alttariksi ei kannata nostaa televisiota. Yhteinen tila kannattaa suunnitella kanssakäymistä tai – jos tapana – seurapelejä (oli sitten kyseessä PESsi, kortit tai Trivial pursuit) varten. Tunnelmallisen valaistuksen kanssa harvoin menee vikaan, laavalamppuja, valokaapelia ja värikkäitä varjostimia saa nykyään halvalla, samoin kynttilöitä. Huoneen nurkkiin suunnatut spotit ovat aina parempi vaihtoehto kuin tasaisesti valaiseva loisteputki. Isohko akvaario on aina kaunis, mutta vaatii huolenpitoa. Vaihtoehtoja on paljon, joten jos olet kyllästynyt tavanomaisuuteen ja tylsyyteen, ole rohkea.

Olohuoneen pöydällä lojuva väsäri ja bongi kertoo että olet ’alan ihmisiä’ sekä kavereille että talonmiehelle. Tehtävään delegoitu lipasto ajaa asian tehokkaasti, pitäen tarvittavat aina käsillä mutta poissa silmistä jos poistuu asunnosta. Hifisti hankkii aterinlaatikon ja delegoi oman lokeronsa piipulle, puhdistusvälineille ja muulle piensälälle.

Siististä kämpästä on vielä pieni matka temppelin rakentamiseen (sisustamiseen). Ennen tarvetta temppelille täytyy tiedostaa tarve tietynlaisille olosuhteille tiettyjä tarpeita varten. Kaikilta löytyy tarve nukkumiseen ja ruokailuun, sekä vapaa-ajan tilalle, eikä ole vaikeaa miettiä millaisia tarpeita niiltä tiloita odotetaan. Temppelien valtiaat ovat yleensä luovia ihmisiä joilta löytyy tarvetta myös luovalle tilalle. Tarpeellisen varustuksen lisäksi se on yleensä koristettu idolein ja iskulausein, tai tavoitteita ilmaisevin visuaalisin pseudonyymein – oli sitten kyseessä musiikki, visuaalinen taide tai kirjoittaminen.

Äärimmilleen vedettynä kalenterillasi voisi olla oma jalustansa tai nurkassasi zazen -tyyny. Kun tiedostat tarpeesi luovuuteen tai elämänhallintaan liittyen, voit ohjata käyttäytymistäsi luomalla ympäristön tilannetta varten ja sitten luomalla käyttäytymissäännöt ympäristöä varten. Häiriötekijä on aina häiriötekijä, sisäinen tai ulkoinen – kaikkia ei voida sulkea koskaan pois, mutta se ei tarkoita etteikö täydellisyyteen kannata pyrkiä kunnes tulos on ’hyvä.’ Älä siis murehdi liikaa rajoja ja virikkeiden määrää, mutta kiinnitä niihin huomiota.

Oma lukunsa siisteyden suhteen ovat käsittääkseni kommuunikämpät, joissa siistiyttä ei ole yhteisesti sovittu ja siivoustehtäviä delegoitu. No, joskus yhteiselo on sellaista, omat säännöt omaavaa pellossa asumista, muttei sekään tarkoita etteikö tarkoituksenmukaista siisteyttä kannattaisi harkita, ainakin heti siitä ulko-oven edestä jos kaapissa on kasvamassa muutakin kuin tomaattia.

– piski

1 kommentti

  1. Luigi said,

    23 kesäkuun, 2008 klo 5:55

    Terveppä terve!

    Oli luppoaikaa, joten ajattelin käydä vilkaisemassa (Iltalehden jälkeen) mitä sanottavaa on arvon herralla ollut. Hyvältä näyttää ja hyviä tekstejä, varsinkin se portsari/baariasenteet -teksti. Eipä muuta!

    ”But I never been so broke that I couldn’t leave town. I´m a chageling, See me change” -(the doors, the changeling)


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: