Teesit koetuksella, mittelijöinä A-klinikka ja HPPRY

Humaania päihdepolitiikkaa Ry:n puheenjohtaja Kimmo Wilska ja A-klinikkasäätiöiden viestintäjohtaja Teuvo Peltoniemi ottivat kantaa kannabiskysymykseen Yleisradion toimittamassa Teesinnaulaajat -ohjelmassa. Melkein 50 minuuttisen Pyhä pilvi keskustelun juonti valtiotieteiden tohtori Kalle Haatanen. Ohjelmassa oiottiin ja vahvistettiin tunnettuja väitteitä kannabiksesta ja sen käyttäjistä.

Kaksi senttiäni

Ensinnäkin haluan kiittää Yleisradiota uskalluksesta edelleen pitää kannabiskeskustelua yllä.

Selkeästi paras esiintyjä keskustelussa oli Teuvo Peltoniemi. Hänellä on kokemusta julkisesta esiintymisestä, sekä iän tuomaa itsevarmuutta. Hänen käsityksensä päihteidenkäyttäjistä on laaja, mutta hänen näkökulmansa keskipiste on ongelmakäytössä – kuten hänen toimensakin. Mahdolliset positiiviset hyödyt ohitettiin lähinnä sivumaininnalla lääkekäytöstä. Pelkästään kannabiksenkäyttäjiä ei hänen mukaansa kuitenkaan hoideta, vaan yleisimmin sekakäyttöä, jonka osana myös kannabikseen kiinnitetään huomiota.

Kimmo Wilska sai nostettua esille vähemmän huomiota saaneet näkökulmat, mutta ikävä kyllä monesti kierrellen tai apologeettiseen sävyyn. Syytettäköön tilannejännitystä, sillä esiintymisen laatu tuntui kokevan parempia hetkiä keskustelun loppupuolella. Myös juontaja Haatanenkin ontui esiintymisessään, melkein pystyin kuulemaan äänen värisevän, kun hän kertoi omasta kannabiskokeilustaan.

– Kalle hei, ei sitä koko jointtii kannata ensikertalaisen polttaa. Mieli kato saattaa järkkyä jos tietoisuus muuttuu liikaa.

Koska keskustelu oli pitkä, toimittaja on oletettavasti pyytänyt pitkiä vastauksia vastaajilta. Vastaukset tuntuivat välillä ajautuvan sivuraiteille, saattaen kysymyksen unohduksiin. Tämä kuitenkin on yleinen kannabiskeskustelun ongelma – koko totuus on piilotettu palasiksi hämähäkinverkon risteyksiin.

Tärkeimmät teesit tuli mielestäni purettua moninaisesti, muttei niin pontevasti kuin olisi ollut toivottavaa. Keskustelijat olivat pitkälti samaa mieltä kannabiksen ja lainsäädännön vaikutuksista, sekä kannabiksen käyttäjistä yleisesti. Peltoniemi haluaisi pitää nykyisen kieltolain, kuitenkin korjaten valheellisen valistuksen. Hänen mukaansa päihteisiin tulee reagoida vaikutusten lisäksi myös käyttötiheyden mukaan. Wilska taas haluaisi poistaa ylimääräisen huumehysterian, jotta turhalta kärsimykseltä vältyttäisiin.

Ihmisen oikeus omaan ruumiiseensa ja lainsäädännön aiheuttama kärsimys jäi kokonaan keskustelun ulkopuolelle. Suosittelen kuitenkin – jos ei tarjoa uutta tietoa aiheesta, niin ehkä esiintymistaidon malliesimerkkinä.

– piski

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: