Kannabispsykoottiset oireet explained

STT julkaisi toukokuun lopussa uutisen Oulussa tehdystä tutkimuksesta, johon osallistui kuusituhatta 15-16 -vuotiasta. Uutisen kärki kertoi että ”Kannabiksen eli hampun käyttö nuorella iällä lisää riskiä sairastua psykoosiin ja jopa skitsofreniaan.” Todellisuudessa tutkimus ja tutkijat sanoivat, ettei tutkimus ota kantaa ovatko oireet vaikutuksen alaisena koettuja ja että näyttö skitsofrenian riskin lisääntymisestä on heikko. Tiedemaailman konsensus tässä vaiheessa on, että kannabiksen käyttö saattaa lisätä skitsofrenian puhkeamisen riskiä henkilöillä, joilla kyseinen tauti on piilevänä.

Varsinaisessa tutkimuksessa vastaajilta kysyttiin ovatko he käyttäneet kannabista ja 12 kysymystä tutkimuksen ”PROD-screen – a screen for prodromal symptoms of psychosis” 21:stä kysymyksestä. Edelleenkään, tutkimus ei selventänyt olivatko tuntemukset kannabiksen vaikutuksen alaisena koettuja vai ei, mutta voimme varmaan turvallisesti olettaa, että jos ensimmäinen kysymys on ”oletko käyttänyt kannabista” ja toinen ”monta kertaa olet käyttänyt kannabista” niin vastaus loppuihin tulee nimenomaan niistä tuntemuksista, mitä kannabiksen vaikutuksen aikana on koettu.

Tutkimuksen 12 kysymystä kuuluvat seuraavasti. Vastaukset viittasivat psykoosin kaltaisiin oireisiin kun vastaaja merkitsi kokeneensa kolme tai useampia tuntemuksia.

 • Difficulties thinking clearly or concentrating, interfering thoughts or thoughts interrupted.
 • Experience of thoughts running wild or difficulty in controlling the speed of thoughts.
 • Difficulties in understanding written text or speech heard.
 • Difficulty in controlling one’s speech, behaviour or facial expression while communicating.
 • Feeling that events in the environment or other people’s behaviour specifically concern oneself.
 • Feeling euphoric or especially competent and important.
 • Disorders in connection with vision, such as blurred vision, visual oversensitivity or changing visual perceptions.
 • Disorders in connection with hearing, such as oversensitivity, hearing odd sounds or voices without obvious source.
 • Difficulties in carrying out ordinary routine activities, such as washing, dressing, housework, cycling, or driving.
 • Feeling that something strange or inexplicable is taking place in oneself or in one’s environment.
 • Feelings, thoughts or behaviours that could be considered weird or peculiar.
 • Feelings that one is being followed or being influenced in some special way.

Kuumotus: Kuumotuksen taustalla on alitajuinen tietämys rikollisesta toiminnasta, esimerkiksi alaikäinen voi kuumottaa reppunsa sisältämistä alkoholijuomista jos poliisiauto lipuu hitaasti ohi, tai murtovaras kaikkea ylimääräistä liikennettä kohtaan murtopaikkansa läheisyydessä. Hollannin reissullakin moni ensikertalainen kuumottaa tuon alitajuntaan iskostetun ’rikollisen’ leiman vuoksi (tästä pääsee nopeasti yli kun menee vaihtamaan muutaman sanan puistoa valvovan lättäjalkapoliisin kanssa jointti huulessa).

Vapaa assosiaatio: Ajatusten nopea juoksu, hyppiminen aiheesta toiseen, keskittymisen häiriintyminen jne. ovat myös yleisiä käytönaikaisia kokemuksia. Ulkopuoliset pitävät pilvenpolttajan ajatuksenjuoksua kummallisena koska eivät itse välttämättä näe samoja yhteyksiä asioiden välillä. Vapaan assosiaation ketjun vuoksi monet filosofit, taiteilijat ja tiedemiehet suosivat kannabista – sen avulla on mahdollista tarkastella asioita ’laatikon ulkopuolelta.’ Ajatusketju myös johtaa monta kertaa varsinaisesta aiheesta irtautumiseen, jonka vuoksi alkuperäinen käsiteltävä asia saattaa hukkua kokonaan muiden asioiden alle.

Aistien herkentyminen: Pääasiallinen syy miksi kannabista nautitaan, on aistien herkentyminen. Ihminen maistaa, tuntee, näkee ja kuulee herkemmin. Henkilö saattaa viettää pitkän tovin pelkästään katsellen tai kuunnellen puun ja tuulen yhteistoimintaa kokien sen poikkeuksellisen kauniina. Musiikista löytyy kokonaan uusia ulottuvuuksia, sohva on pehmeämpi kuin koskaan tai kostea ruoho varpaiden välissä ei ole milloinkaan aikaisemmin tuntunut samanlaiselta. Tämä on toinen syy miksi taiteilijat kokevat THC:n parantavan heidän työtään.

Muut vaikutukset: Kannabiksen vaikutuksen alaisena motoriikka heikkenee jonkin verran. Voi olla että henkilö kaataa lasin tai bongin, kompastuu tai muuta vastaavaa kannabiksen vaikutuksen alaisena. Motoriikan heikkeneminen vaikeuttaa esimerkiksi ajosuorituksen vaikeutumista, minkä vuoksi ’pilvikuski’ on myös riski liikenteessä, vaikkei ajaminen olekaan vastaavan agressiivista (nopeaa, holtitonta, piittaamatonta) kuin alkoholi- tai amfetamiinikuskilla.

Jos itse olisin joutunut vastaamaan tähän tutkimukseen, olisin joutunut laittamaan raksin yhdeksään kohtaan. Jos kysymyksillä olisi tarkasteltu vain viimeistä vuotta, rakseja olisi tullut muutama vähemmän. Mielestäni kahdeksan kysymystä viittaa selkeästi toivottaviin vaikutuksiin, joita kannabiksen nauttimisella voi olla.

Summa summarum: Tutkijat yhdistivät psykoosin kaltaiset oireet kannabiksen käyttöön nuorilla tutkimuksessaan, mikä ei kerro enempää kuin ’kannabiksen vaikutuksen alaisena suomessa nuori kokee psykoosinkaltaisia oireita.’ Tämän tutkijatkin ovat valmiita myöntämään. STT kuitenkin onnistui vääntämään tästä tuulipukukansaa kannabispsykoosilla ja skitsofrenialla pelottelevan uutisen, eikä kerta ollut ensimmäinen.

– piski

ps. En kääntänyt kysymyksiä suomeksi jotten vahingossakaan tee sisältövirhettä.

Lähteet:

Miettunen et al: Association of cannabis use with prodromal symptoms of psychosis in adolescence (2008).

Heinimaa et al: PROD-screen – a screen for prodromal symptoms of psychosis (2003).

2 kommenttia

 1. scaredoll said,

  23 heinäkuun, 2009 klo 11:00

  6 kyllä vastausta ilman, että olisin kannabista kokeillutkaan.
  Hienosti toimii testi. :D

 2. HeZu said,

  29 marraskuun, 2009 klo 0:08

  Piski, tiesitkö, että päihtynyttä ei tutkita?


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: