Nuorissa on tulevaisuus!

Kuten jo aikaisemmin olen todennut, internet on monipuolisin ja helppokäyttöisin tietolähde, joka on lähes kaikkien suomalaisten saatavilla. Eniten tietovirrasta syrjäytyneitä löytyy jo ikää kerryttäneistä kun taas lähes kaikki nuoret ovat tottuneita käyttäjiä. Verkossa tieto tarjotaan ensi kädessä alkuperäiskielellään, yleensä englanniksi. Hamppubloginkin eräs tarkoitus on tuoda englanninkielisiä uutisia suomeksi käännettynä lukijoille.

Mutta ’meidän tulevaisuutemme’ – nuoret – ovat ahkeria tiedon etsijöitä, kuten YAD:in irc-galleriassa tekemä kysely osoitti. Ikävä kyllä minulla ei ole tarjota lopullisia tuloksia, eikä niitä tietääkseni ole missään julkaistu, mutta muutamalta foorumilta löytyi muun muassa seuraava katsaus kyselyn tuloksiin.

Kannabis-kysely: laillisuus, laittomuus, rangaistavuus

1. Saavatko nuoret ajantasaista tietoa kannabiksesta?

Tulokset, 5002 vastausta:

15% Kyllä, koulusta
34% Kyllä, jos jaksavat etsiä sitä itse
29% Eivät, tieto korostaa kannabiksen haittoja
7% Eivät, usein tietoa on vain kannabiksen hyödyistä
15% En osaa sanoa

2. Mihin tahoon luottaisit eniten, jos haluat tietoa kannabiksesta?

Tulokset, 5001 vastausta:

26% Nettiin
19% Poliisiin ja lakiin
28% Terveydenhoitohenkilöstöön
8% Kavereihin
2% Vanhempiin
3% Kouluhenkilöstöön
14% En mihinkään edellisistä

3. Tekeekö laittomuus kannabiksesta entistä houkuttelevamman aineen nuorille?

Tulokset, 4994 vastausta:

32% Kyllä
20% Ei
48% Ehkä

4. Onko rankaiseminen oikea politiikka kannabiksen ongelmakäytössä?

Tulokset, 4996 vastausta:

23% Kyllä
51% Ei
27% Ehkä

5. Mitä mieltä olet väittämästä, että kannabis aiheuttaa pienen haitan suurelle osaa väestöstä, mutta suuren haitan pienelle osaa väestöä?

Tulokset, 4998 vastausta:

21% Samaa mieltä
18% Eri mieltä
31% Osittain samaa, osittain eri mieltä
30% En ymmärrä väittämää

Suurin osa on sitä mieltä että kannabiksesta saa oikeaa tietoa, jos sitä etsii itse. Toiseksi suurin ryhmä on sitä mieltä ettei oikeaa tietoa saa, koska puhutaan vain haitoista. Tiedonlähteenä eniten kuunnellaan terveydenhoitohenkilöstöä, toiseksi eniten internettiä ja viranomaisia sekä lainsäädäntöä vasta kolmantena. Moni uskoo kannabiksen laittomuuden aiheuttavan kokeilujen kasvamista ja suurin osa on sitä mieltä ettei kannabiksen käyttörikoksesta kannata ainakaan rangaista.

Ensimmäisten kolmen kysymyksen vastaukset ovat pelotteluvalistuksen aikaansaannosta. Internetin tarjotessa oman sivustomme lisäksi monia muita paikkoja, joista tietoa voi etsiä tai tarvittaessa kysyä, vanhan valistuksen levittäjät ovat menettäneet kuuntelevia korvia kun taas toinen puoli on niitä tiuhaan kerännyt. Pelotteluvalistuksen aisankannattajat eivät kuitenkaan ole kokonaan toivosta luopuneet, vaan keksivät uusia globaaliin ajatteluun sopivia uhkakuvia jotta huumeet pysyisivät pahoina nuorten silmissä.

Mutta jos totta puhutaan, kehitystä on vaikea kääntää. Jo nyt iso kourallinen 15-18 vuotiaita on hiffannut ettei totuutta välttämättä kuule poliisilta tai muulta valistajalta, tai ainakin sen, että saadut tiedot kannattaa tarkastaa toisesta lähteestä. Jos toisella puolella valistamassa on Usko & Urheilu ja toisella puolella vaikka niinkin neutraali sivu kuin päihdelinkki, on selvää kumpaa tekstiä edustava taho nolaa itsensä.

Tuosta kasvavasta nuorisosta pitäisi tulla meitä viisaampia, jos he eivät sitä vielä ole. Heille on annettu asiallinen koulutus, lähes rajaton tiedonlähde ja mahdollisuus toimia lähes kenen kanssa tahansa ympäri maailmaa. He ovat ajattelevia ja tarkkailevia olentoja aivan samoin kuten mekin. He tunnistavat kapeakatseisuuden, yksinkertaisuuden, kehäpäätelmät ja ontuvat argumentit. Kun tämä nuoriso kasvaa aikuiseksi, miten käy kannabiksen kieltolain?

– piski

ps. Suurin huoleni on nuorten viihteen käyttäminen, liiallinen pelaaminen ja televisionkatselu. Tosin sekä GTA4:stä löytyy kannabiksen kasvatusohjeita ja moni elokuva viljelee kannabismyönteistä ajattelua puettuna lähes aivottoman parodian muotoon. Eli ainakin ajamamme asian puolesta nuorten viihteen käyttö ruokkii kannabismyönteisyyttä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: