Fragments of big picture – Verkko ja Kieli

Noosfääri, informaatiovirta, dis ja mis. Onko USA oikeasti paha, tietoisuuden tasoja useampia kuin tämä ja onnellisuus zeniläinen keskitie? Seitsen – kahdeksankymmentäluvun tienoilla syntynyt sukupolvi on edullisimmassa asemassa suhteessaan historian kumuloitumiseen. Moni hieno sotateollisuuden keksintö on löytänyt paikkansa ihmisten palvelemisesta, myöskin internet, pohjaton suo mistä ammentaa maailmankuvansa pohja. Tietotekniikka arkipäiväistyi nopeasti, mutta toisin kuin yhdeksänkymmentäluvulla syntyneiden, lähes aina piti – tai ainakin oli mielenkiintoista – ymmärtää perusasiat.

Yhdysvaltojen isät miellän enemmän filosofeiksi kuin poliitikoiksi. He lupasivat vapauden ja valtion ilman diktaattoria, mikä pitkäksi aikaa onnistuikin. Yhdysvallat olivat ihmiskunnan kehityksen kärki monta kymmentä vuotta natsi-saksan romahtamisen jälkeen. Muistan omilta peruskouluajoiltani, kuinka saksan kieltä pidettiin vielä arvossaan toisena vieraana, mutta englanti oli jo tuolloin kruunaamaton kuningas. Lupaukset kattoivat kommunikoinnin mahdollisuuden kaikkialla sivistyneessä maailmassa turistina ja useiden omanikäisteni kanssa.

Vaikka en ole päässytkään vielä matkustamaan kaikkialla siellä missä englanti palvelee minua, siitä on kuitenkin ollut suunnatonta hyötyä. Informaatiotekniikka antaa mahdollisuuden soveltaa tätä kielitaitoa fyysisen ulottuvuuden yli, tuoden teoksen, todistuksen tai ajatuksen tarkasteltavaksi – mutta vain jos osaat tulkata sen. Sitä mitä ei ole kirjoitettu äidinkielelläsi – and believe me, there’s lot of that shit around – sinun tarvitsee kääntää englannista.

Varmasti monella teistä on vielä vanhempia jotka näyttävät tippuvan verkostoituneen yhteiskunnan ulkopuolelle. Heillä ei ole tietotaitoa tai kykyä mennä internettiin etsimään tietoa. Englannintaidon puuttuminen lisää kynnystä jo pelkästään vieraskielisen nimen – Internet – vuoksi.

Lisää kuvaan muutaman kymmenen vuoden ’tietoviive’ yhdysvalloista, joka nyt on kuroutumassa kovaa vauhtia kiinni. Kaikki tuo humanistinen tieto ihmisten järjestäytymästä tuo suomalaistenkin kulttuurihaaroihin afrikkalaiset, afroamerikkalaiset, etelä-amerikkalaiset, etelä-eurooppalaiset, intialaiset ja japanilaiset kulttuurit omina vivahteinaan, Amerikkalaisen demokratian ja kapitalismin, sivistyksen ja maailmankuvan ollessa aluslakanamme. Jo televisio teki tämän selväksi, unohtamatta kaikkea sitä viihdetarjontaa jossa esiintyvät englantia puhuvat näyttelijät. Internetin myötä pääsemme myös käsiksi näistä sivistyneistä valtioista olleiden antropologien tietoon amazonin syvimmistä sopukoista, kvanttifysiikan todennäköisyyksiin perustuvasta tulevaisuudesta, valtauskontojen monoteistisen maailmankuvan vaikutukseen noosfäärissä tai planeettamme satelliiteilla kuvattuun karttaan. Kaikki nämä löytyivät internetistä ensin englanniksi ja sitten suomeksi. Näin tulee olemaan myös jatkossakin.

Monen monta hyvää syytä vanhuksen vierastaa kaikkea maailman muuttumista ja syyttää yhteisöllisyyden katoamista, kun eivät vain näe sitä mikä venyi ajasta ja paikasta informaatiovirtaan. He voivat joko etsiä omanlaisensa (kuten me muutkin huomaamme satunnaisesti etsivän) tai yrittää vielä hypätä kelkkaan. Tehtävämme olisi pitää heidät mukana, vaikka he eivät itse näe sille tarvetta.

Joten, mene internettiin ja etsi onnesi, sanoo tämä vanha parta. Mutta varaudu siihen että etsimäsi on kauempana kuin tämä kieli antaa sinun löytää. Tietääksesi hakusanat vastausten kielellä sinun on tiedettävä kieli, tunteaksi asiayhteys sinun on tunnettava lauseet. Sanakirjakin on hyödyllinen.

Kieliaspekti on mielestäni oleellisin, mutta toisena törmää väkisinkin ristiriitaisen tiedon dilemmaan. Pakkaa sotketaan tahallisesti (disinformaatio) ja tahattomasti (misinformaatio), jotka juorujen tavoin saattavat muuttaa sanomaansa matkallaan tuolta sinne. Lähteet on löydetty tärkeästä roolista, kuten myös viestivän tahon arviointi. Onko hän uskottava, onko piilotettuja agendoja, onko hän auktoriteetti. Miksi hän kertoo? Kertooko koska kokee niin toimivansa ihmisyyden eteen vai yrittääkö hän vain tienata rahaa, valtaa tai tukea omalle lyhytnäköisyydelleen?

Mutta internet ei tuo rahaa läheskään kaikille joiden äänet sen yli kantautuu. Mielestäni kuollut mies on  monella tapaa luotettava, etenkin jos hän puhuu aikansa yli. Merkittävien vastausten etsimisen ongelma on usein suoraan kiinni oikeiden kysymysten löytämisestä. Jos ei tiedä mistä aloittaa etsiminen, niin imuta vaikka jonkun filosofin äänikirja, laita levy mp3 -soittimeen ja mene makoilemaan auringon säteilyyn, joka taas viikon loppupuolella Suomen kamaran toivottavasti saavuttaa.

Jos kaikki esitetty tieto, näkökulmat ja viittaukset olivat vanhaa kauraa, olisit voinut käyttää aikasi paremmin. Eikö olisi kivempaa jos jokaisella sivustolla olisi muistutus tästä?

– piski

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: