Valtio Oy

Globalisaation alkaminen yhdistyvällä taloudella on siirtäny valtiovallan talousjohtajien käsiin. Hallinto koostuu talousviisaista jotka pyrkivät pitämään yllä kolmen prosentin vuosittaisen talouskasvun, apunaan holhousjoukko huoltamassa tulevia, nykyisiä ja entisiä työntekijöitä. Valtiokoneiston edustama ”Suomen kulttuurin imago” on tasavallan presidentti, niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Yhdessä nämä muodostavat tehokkuutensa ja modernisuutensa vuoksi helposti hyväksyttävän – tai jopa helposti samaistuttavan – valtiokuvan.

Toki kasvua tarvitaan. Resursseja kuluu kovapalkkaisten lisäksi alati kasvavaan terveydenhuollon ja koulutuksen tarpeeseen, sekä satunnaisesti puolustuksen venähtäviin hankintoihin. Ja jotta raha jatkaisi kiertämistään, täytyy valtiontalouttakin välillä rasvata insentiiveillä ja tukiaisilla.

Ja kukapa olisikaan ylpeämpi kantamaan vastuuta tuosta vaativasta yritysjohtajuudesta, kuin korkeasti koulutetut, markkinatalouden lainalaisuudet syvästi tuntevat – niin syvästi että he pitävät niiden olemassaoloa absoluuttisen oikeutettuna, toiminnan tärkeimpänä tavoitteena – virkamieskokemuksella varustetut taloustieteilijät.

Mutta älkää käsittäkö väärin. Tehostumisella on olemassa myös hyviä puolia. Teknologinen kehitys kukoistaa edelleen ja uusia läpimurtoja tehdään useilla elämää helpottavilla / elämänlaatua parantavilla osa-alueilla. Mutta riittääkö se? Kykeneekö Valtio Oy:n työntekijä kokemaan enemmän tai syvemmin elämässään palvellessaan yhteiskuntaa ”normaalin” elämän kautta?

Helsingin katukuvassa voi bongata ”Kunnon kansalainen?” mainostaulun.

Normaalilla kansalaisella on elämänvaiheesta riippuen kansalaisuuteen ohjaava, tai sitä palveleva toimenkuva – opiskelija tai työikäinen. Toisena osana normaalilla kansalaisella on virkistäytymisaika, jolloin saa valita vapaasti miellyttävimmän virkistäytymistavan yhteiskunnan hyväksymästä valikoimasta. Jos lisätään kolmanneksi ihmisruumiin tarvitsema lepoaika, niin olen määritellyt työkykyisen normaalin ihmisen arkielämän koko hänen työajalleen.

Aika on avainsana. Aikaa lukea, aikaa kuunnella, aikaa luoda, aikaa ajatella, aikaa istua hiljaa, aikaa rakastaa, tai edes aikaa jolloin voisi alkaa ottamaan selvää, mitä rakkaus todellisuudessa on. Sanoisin, että elämällemme – siis ajalle jonka vietämme tässä elämässä – on olemassa elämäkokemuksemme kannalta parempiakin ajankäyttötapoja.

Mutta en halua olla pelkkä täystyöttömyydestä haaveileva hampuusi, vaan esitän tehokkuutta ja aikaa lisäävän ajatukseni talousjohtajillemme: Aloittaen niiltä aloilta, missä on eniten ylitarjontaa työntekijöistä, lyhentäkää työpäivä kuuteen tuntiin ja nostakaa yrityksen sallittu aukioloaika 12- tai 24-tuntiseksi.

– piski

1 kommentti

 1. Drº3°Tri said,

  12 helmikuun, 2013 klo 20:58

  Kannatan aukiolorajoituksien poistamista. Ei kaikki elä nykyään ”aamuvuorossa” tai herää huvikseen kukonlaulun aikaan… todellakaan.

  Baaritkin menee nykyään kiinni juuri silloin kun ihmisillä on hauskinta, pakotetaan siinä sitten stressaamaan kotiinpääsyn kanssa jo kauan ennen kuin sen aika on.
  Kulkeeko joukkoliikenne vielä? Löytyykö vapaa taksi? jne. Ihmiset pakotetaan nousuhumalassa yhtä aikaa ulos baareista taksi/bussi ym. jonoihin riitelemään.
  Vältyttäisiin monilta ikäviltä lieveilmiöiltä jos ravintoloilla ei olisi mitään aukiolorajoituksia. Ne menisivät omistajasta riippuen kaikki vähän eri aikoihin kiinni ja ihmiset löytäisivät koteihinsa stressittömämmin.

  Ja mitä sitten jos ei ehtisikään johonkin kulkuvälineeseen? Voisi vain mennä takaisin ”parille” ja mennä vaikka aamun ensimmäisillä vuoroilla kotiin.
  Jos tätä maata kerran raha ja kokoomuslaiset ohjaa niin eikö kysynnän ja tarjonnan laille voitaisi antaa entistäkin enemmän painoarvoa? Käsittääkseni tässä olisi kerrankin aihe mihin voitaisiin löytää tukea niin oikealta kuin vasemmaltakin.
  Kuka tällaista sitten vastustaisi? KD ja uskovaiset ylipäätään.

  Tästä päästäänkin toiseen lempiaiheeseeni mikä tässä yhteiskunnassa pitäisi korjata.
  Uskonto. Niiden (varsinkin kristinuskon) vaikutusvaltaa pitäisi vähentää ja rajusti.

  Kirkko pitäisi erottaa kokonaan valtiosta ja uudistaa käytäntöjä muutenkin niin ettei tavallisia ihmisiä ja ateisteja tai muunlaisen elämänkatsomuksen omaavia ihmisiä turhaan rangaistaisi kristinuskon opeilla ja rajoituksilla.
  Miksi pikkukaupunkien keskustojen täytyy käytännössä kuolla aina sunnuntaisin? Silloinhan ihmisillä olisi yleisimmin aikaa hoitaa asioita ja olla selvinpäin viihteellä.
  Tällaisten uskontopohjaisten rajoituksien poisto olisi merkittävä parannus yhteiskunnan toimivuudelle.
  Ihan liian usein jokin välttämätön hyödyke loppuu juuri silloin kun on jokin kirkollinen pyhäpäivä ja kaikki paikat ovat kiinni. Ja kun meidän valtauskontomme ei kiinnosta pennin vertaa niin niistä ei yleensä tiedäkään, ennen kuin on jo vaivautunut turhaan ulos ja asioille. Sitten siellä nyitään liikeen oven kahvaa ja kirotaan niin perkeleesti kun yhteiskunta on taas kiinni.

  Muutenkin koko uskonnon tuputtaminen väkisin on eettisesti väärin. Kysehän on elämänkatsomuksesta. Ei siihen siis pitäisi kastaa, eikä painostaa käymään mitään rippikoulua tms.
  Se vääristää ”kilpailua”. Uskontojen suhteen pitäisi ottaa sama käytöntö mihin Microsoft joutui jonkin aikaa sitten lähtemään.
  Ettei Internet Explorer saisi liian suurta hyötyä vahvasta markkina-asemasta Windows käyttöjärjestelmien yleisyyden takia, se myöntyi lisäämään Win7:aan automaattisesti päivityksien mukana tulevan valintaikkunan missä käyttäjää pyydetään valitsemaan haluamansa selaimet, IE, Firefox, Opera, Chrome jne.

  Ei uskontoihinkaan pitäisi syntyä ”käyttöjärjestelmän/systeemin” mukana, vaan ihmisen pitäisi saada tasavertaisesti informaatiota käsiinsä kaikista elämänkatsomuksista niin että sitten kun (jos) tätä joskus alkaa henkisyys kiinnostamaan niin tällä olisi jonkinlainen yleiskäsitys vaihtoehdoista jo valmiiksi ja voisi sitten ihan itse valita sen sopivimmalta tuntuvan.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: