Mielenosoitus depenalisoinnin puolesta, unohtamatta huumetta aivoille

Vuosittainen Global Marijuana March – kotoisammin hamppumarssi – järjestetään jälleen ympäri maailmaa 3.5.2008. Maailmanlaajuisen mielenosoituksen vaatimuksena on lainsäädäntöjen liberalisointi yksilön päätäntävaltaa kunnioittavampaan suuntaan. Hamppumarssin konkreettisin vaikutus on tiedon levittäminen ja keskustelun herättäminen, oli se sitten suoraan mielenosoittajalta sivustakatsojalle tai medioiden kautta tapahtuva laajempi vaikutus.

Jos et ole aikaisemmin marssille osallistunut, nyt on sen aika. Oli vaatimuksesi sitten lääketieteellisten hyötyjen laajempi käyttö, viihdepäihdestatuksen muuttaminen kansanterveydellisistä syistä tai vastustus poliittista idiotismia kohtaan, osallistu. Ikään tai sukupuoleen katsomatta, jos vastustat kannabiksen kieltolain järjettömyyttä, osallistu.

Jos pelkäät kasvojesi joutuvan mediaan ja sitä kautta joutuvan sosiaalisen rangaistuksen uhriksi, voit naamioitua huivilla tai vappunaamarilla. Lain mukaan naamioitumiskielto koskee ainoastaan niitä, joilla on selkeä pyrkimys aiheuttaa väkivaltaa tai mellakointia. Poliisin kanssa ei siis asiasta aiheudu ongelmia, vaikka joku pykäliä tietämätön komisario saattaisi pyytääkin sivummalle keskustelemaan naamioitumisesta. Henkilökohtaisesti voisin paljastaa kasvoni viranomaiselle ja esittää henkilötodistuksen, tosin lain mukaan näin ei ole pakko toimia.

Koska päihtyminen alkoholilla on se ainoa sallittu tapa, moni haluaa ottaa mukaan ”puistokaljat” tai viiniä. Tolkuttomassa kunnossa örveltävää hampuusinnäköistä juoppoa ei kukaan katso hyvällä, mutta yleensä tämä ei ole ongelma. Enemmän keskustelua on aiheuttanut juurikin noiden alkoholipullojen näkyvyys yleisölle ja medialle. Joten jos meinaat ottaa alkoholia mukaan, vaihda pakkaus. Kaada juoma limsapulloon, tai ainakin pidä pullot piilossa marssin päätepysäkille asti, jolloin yleisö on rajoittunut lähinnä hampuuseihin. Median jäsenet yleensä ovat tehneet työnsä jo ennen marssia.

Aktiivisimmat voivat ottaa yhteyttä marssikaupunkinsa organisoivaan tahoon ja kysyä voisivatko olla avuksi. Tee omat plagaatit vaatimustesi mukaan, suunnittele ystäviesi kanssa banderolleja tai marssihuutoja. Tuo itsesi mukaan marssille sellaisena kuin haluat ja niillä sanoin kuin haluat, mutta tärkeintä on että tuot.

(Kokemukseni mukaan sanoisin että viranomaisilla ei ole resursseja puuttua marssipäivän huumausainerikkeisiin, ainakaan isoimmissa kaupungeissa. )

Tämän hetkiset marssikaupungit ovat Helsinki, Turku, Tampere ja Pietarsaari. Lisäksi marssipäivän aktiviteetteja oletettavasti löytyy myös Jyväskylästä ja Kuopiosta, tosin kaupunkien organisaattorit ovat edelleen hukassa. Eikä mikään estä järjestämästä omaan kaupunkiin mielenosoitusta, ohjeita laillisen hamppumarssin järjestämiseen löytyy Suomen kannabisyhdistykseltä ja hamppuforumilta.

Huumetta aivoille -dokumentti (YLE Teema)

YLE Teemalta tullut dokumenttisarja käsittelee laajasti laittomia päihteitä ja niiden vaikutuksia fyysisesti ja psyykkisesti. Materiaali on asianmukaista ja esittää myös pelotteluvalistuksen ongelmia. Haastattelut ovat osittain kulttuurisidonnaisia haastateltavien kokemuksiin, mutta lääketieteelliset faktat tulivat mielestäni hyvin esille, vaikka kaikkiin kysymyksiin ei vastattukaan.

Jos et nähnyt dokumenttia, tai haluaisit esittää sen sukulaisillesi tai tuttavillesi, Huumetta aivoille -sarja löytyy torrenttina täältä: http://thepiratebay.org/tor/3703104/Huumetta_aivoille. Jaksot ovat järjestyksessä: Kannabis, Hallusinogeenit, Elimistön omat huumeet, Superpillerit, ja Lailliset huumeet.

Tiedosto sisältää 5 tunnin mittaista jaksoa ja tekstitystiedostot. Ensimmäisen jakson tekstityksessä huomasin pieniä virheitä, mutta vain yksi vääristi haastateltavan sanoja. Jatkakaa seedaamista kun olette ladanneet, sillä tälle dokumentille on kysyntää vielä pitkän aikaa.

– piski

3 kommenttia

 1. Timo Tutkiskelija said,

  8 toukokuun, 2008 klo 15:51

  Olen ehdottomasti samaa mieltä, että tule sellaisena kuin olet ikään tai sukupuoleen katsomatta. Liian usein takerrutaan Hamppumarssin yhteydessä, osallistujien ikään. Itse en näe, että 18-vuotta täyttänyt on automaattisesti aikuinen, eikä alle 18-vuotias ole automaattisesti lapsi. Monet ovat ehdottaneet marssille ikärajaa, mikä taas sotii minun näkemystäni vastaan. Alle 18-vuotiaalla ei siis saa olla mahdollisuutta vaikuttaa, eikä alle 18-vuotias voi tuntea totuuden tietä. Minusta kaikkien tulee yrittää vaikuttaa yhteiskuntamme epäkohtiin. En näe siinä mitään järkeä, että kaikki halukkaat eivät olisi tervetulleita marssille. Miksi valitsisimme hampuusien joukosta ”eliitin”, jotka edustavat muita puvut päällä ”asiallisen” näköisenä. Sehän on kaikkea sitä, mitä vastaan sodimme!

  Aiheesta olen lukenut/keskustellut hamppuforumilla ja siellä ovat nämä ”monet”, joihin tekstissäni viittasin.

 2. piski said,

  9 toukokuun, 2008 klo 16:47

  Samoilla linjoilla olen pitkään väitellyn pukukoodin suhteen – sellaista ei tarvita. Riittää että käyttäytyminen on asiallista ja mielellään jätetään se alkoholi pois marssin ajalta, julkijuopottelu kun käsittääkseni on kielletty aika tehokkaasti kaikkialla.
  Myönnän kuitenkin että ensimmäistä kertaa marssilla nähdessäni selvästi alaikäisiä – n. 14 vuotiaita ilman vanhempia – ristiriitaiset tunteet heräsivät. Kyseessä kuitenkin on päihde, eikä kukaan haluaisi että kannabistakaan alaikäisille luovutettaisiin. Ehkä asiaa olisi valaissut alkoholin kieltolain aikainen ikärajakulttuuri, mutta sekään ei ole täysin yksiselitteinen asia. Itse asiassa en edes tiedä (enkä usko) oliko tuolloin laajamittaisia mielenosoituksia alkoholin puolesta.
  Depenalisaatiokysymys kuitenkin on suurempi ja moniulotteisempi yhteiskunnallinen asia. Marssilla marssitaan myös pienempien verojen, suurempien ihmisoikeuksien sekä laajemman hyväksynnän puolesta, eikä sen takia voida katsoa näiden nuorten osallistuvan mielenosoitukseen pelkästään siksi että voisivat laillisesti polttaa joskus pilveä.
  Eri asia on sitten ne miittipaikalla pyörivät savuja pummaavat teinit, eikä siihenkään tarvitse erikseen puuttua, riittää että alaikäisen näköiselle ei tarjota ”toverihatsei”.
  Ei marssille ikärajaa, allekirjoitan. Mielelläni näkisin useammankin alle kymmenen vuotiaan mukana, vanhempiensa kanssa.

 3. 7 heinäkuun, 2008 klo 12:46

  […] Koko sarja löytyy myös ns. torrenttina internetistä: http://thepiratebay.org/tor/3703104/Huumetta_aivoille, paketissa on mukana on myös tekstitystiedostot. Tämän tiedon tarjosi Hamppublogi. […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: