Syöpään on lääke

Ainakin jos Kanadalaisen Rick Simpsonin tarinaan on uskomista. Keski-iän ylittänyt Simpson on kasvattanut laajahkoja viljelmiä kannabista – tehdäkseen THC-öljyä – jonka hän väittää olevan tehokkain lääke suurimpaan osaan ihmisten vaivoista ja kaiken lisäksi – parantavan syövän.

Vaikka Kanada onkin liberaaleimpaa osaa pohjois-amerikasta, Simpsonia on kuitenkin syytetty huumausaineen valmistamisesta ja välittämisestä. Hän itse myöntää kasvattamisen ja lääkekäyttöön levittämisen, mutta huumekauppiaaksi häntä ei voi kutsua. Hän väittää toimineensa ihmisten parhaaksi ilman korvausta, eikä aio lopettaa toimintaansa.

Run from the cure – The Rick Simpson story on pienen budjetin koskettava dokumentti syöpäpotilaista, kielletystä kasvista, lääketeollisuudesta ja absurdeista laeista. Kannabispäihtymys jää taka-alalle tarinan keskittyessä syöpäpotilaiden selviytymistarinoihin, uskomattomimman ollessa Rickin isän tarina, joka on edelleen hengissä ja voi hyvin, vaikka lääkärit olivat antaneet hänelle vain 24 tuntia elinaikaa – kiitos kannabisöljyn.

Sattuneesta syystä empiiristä tietoa kannabisöljyn päihdevaikutuksista minulla ei ole teille antaa. Muiden kanssa aiheesta keskustellessa on lähinnä tullut esille se, että THC-öljyn aiheuttama ”pilvi” on ”erilainen”. Omien muutamien nautintakertojen perusteella sanoisin, että aineesta ei saa samanlaista päihtymisen tunnetta tai filosofista ajattelukykyä kuten kukinnosta, mutta motorisiin kykyihin öljy tuntuu vaikuttavan voimakkaammin. Toisin sanoen, et tunne olevasi pilvessä, ennen kuin nouset ylös tai suoritat motionaalista tehtävää (esim. bongin ojentaminen). Simpsonin nettisivun mukaan THC-öljyä voidaan kuitenkin nauttia päihtymättä.

Dokumentin mukaan kannabisöljyä voidaan nauttia syömällä tai vaporisoimalla. Pinnallisiin vaivoihin öljyä voidaan sivellä sairaan kohdan päälle, jonka en olettaisi aiheuttavan minkäänlaista päihtymistä.

Hyvä kysymys minkä dokumentti esittää, on se, miksi lääkärit eivät levitä tätä tietoa, vaikka kemoterapia tai säteilyhoito yleensä lyhentävät potilaan elinaikaa useammin kuin lisäävät. Vastausta haetaan rahanahneista lääkefirmoista ja huonosta poliittisesta ilmapiiristä – mikä varmasti on osaltaan aivan totta – mutta enemmänkin uskoisin ongelman olevan lääkärien selkärangan puute, aivan kuten täällä suomessakin. Virallista totuutta vastaan ei uskalleta taistella, sillä taistelut yleensä vaativat uhrauksia: taloudellisia, statuksellisia tai sosiaalisia.

Sentään hieman etelämpänä lääketieteen ammattilaisetkin haluaisivat kannabiksen lääketieteelliset vaikutukset tutkittavaksi. Asiaa on puoltanut muun muassa Yhdysvaltojen toiseksi suurin lääkäriyhdistys, American College of Physicians julkistamalla kantansa virallisesti.

Mutta kansainvälinen huumesota on käynnissä, edelleen. Jos satut tietämättäsi kuulumaan sotimisen kohteeseen, etkä taistele, mitä tapahtuu? Tai, jos lääkäri on antanut sinulle alle kuusi kuukautta elinaikaa leikkauskelvottoman syövän takia, mitä antaisit saadaksesi ohi kiitävän elämäsi takaisin?

Rick Simpson on liittynyt huumesodan vastarintaan ja kutsuu muuta maailmaa mukaan. Hänen internet-sivunsa löytyvät osoitteesta www.phoenixtears.ca.

– piski

5 kommenttia

 1. Mira said,

  8 huhtikuun, 2008 klo 15:49

  Hei, pakko kysyä.
  Mikä on semmonen hyvä annos? ^^’

 2. piski said,

  8 huhtikuun, 2008 klo 20:54

  Dokkarissa tempovat reilun herneenpään kokosia öljynokareita kieleen, mut kysymys lienee mihin tarkoitukseen ja millä käytöllä? Martikainen syö pari grammaa kerralla (kertoi Voima-lehdessä) mut suositteli aloittamaan jollain puolikkaalla grammalla. Vähempikin riittää poltettuna, jos ei oreganoa ole :P

 3. 3 heinäkuun, 2008 klo 7:10

  […] merkinnät Syöpään on lääke ja Se on totta: syöpään on […]

 4. Onkologi said,

  13 toukokuun, 2009 klo 9:50

  [i]”Hyvä kysymys minkä dokumentti esittää, on se, miksi lääkärit eivät levitä tätä tietoa, vaikka kemoterapia tai säteilyhoito yleensä lyhentävät potilaan elinaikaa useammin kuin lisäävät.”[/i]

  Harmi, että tällainen tarina pilataan välittömästi yllä olevan kaltaisella paskanpuhumisella. Jokainen lukutaitoinen voi hakea käsiinsä eri syöpien ennustetilastot niiden vuosikymmenten ajalta, joiden aikana syövän lääketieteellistä hoitoa on tutkittu. Osaltaan ennusteiden ”räjähdysmäinen” paraneminen on toki peräisin paremmasta ja aiemmin tapahtuvasta diagnostisoinnista, mutta kuka selväpäinen kehtaa kyseenalaistaa hoitomenetelmät jos ne parantavat Suomessakin tuhansia ihmisiä sellaisista taudeista vuodessa, jotka vielä 80-luvulla merkitsivät välitöntä kuolemantuomiota. On myös varsin selviö, että lääketiede ei vieläkään ole ”valmis”. Emme vieläkään pysty hoitamaan kaikkea. Jos hamppuöljy tarjoaa apua ongelmatilanteisiin, niin hienoa. Olette tervetulleita julistamaan sanomaanne vaikka tänne lasten syöpäosastolle. Tulkaa kertomaan ja perustelemaan näkemyksenne niille vanhemmille, joiden lapsi on käynyt läpi vuosien hoitojaksot ja parantunut.

  • hepu said,

   19 tammikuun, 2010 klo 3:46

   Ei niiden lasten olisi ollut edes pakko käydä läpi niitä vuosien kestäviä hoitojaksoja jos vain olisivat käyttäneet THC öljyä..


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: