Uusi huumausainelaki lisäämään EU:n viranomaisyhteistyötä

YLE uutisoi jo pari vuotta valmistellusta huumausainelaista lyhyesti. STT:n tuottama lyhyt uutinen jää pinnalliseksi, joten mielenkiintoni tyydyttämiseksi jouduin surffailemaan eduskunnan sivuille nähdäkseni mistä oikein on kysymys. Kuten uutinenkin kertoi, viranomaisten yhteistyötä parannetaan ja velvollisuusvastuita tarkennetaan. Kyse on siis pitkälti pelkästä byrokratian ja teollisuudessa liikkuvien aineiden valvonnan tehostamisesta ja velvollisuuksien tarkentamisesta. Mutta ei pelkästään tästä.

Lailla halutaan puuttua myös ”nappipajojen” tuotantoon. Aikaisemmassa tilanteessa ”nappipajat” tuottivat markkinoille uusia tuotteita nopeammin kuin niitä pystyttiin laeilla kieltämään. EU:n neuvoston päätöksen 2005/387/YOS perusteella luotiin Europoliin keskitetty valvontaprosessi. Kun uutta tietoa tällaisista aineista, valmistustavoista, tai muusta sellaisesta, ilmaantuu, tieto toimitetaan Europolin kautta kaikkien jäsenvaltioiden poliisiviranomaisille. Nyt käsittelyssä oleva laki tekee tästä yhteistyöstä lainvoimaisen.

Kahlatessani yli viisikymmentä pykäläistä lakia läpi mieleeni hiipi kaamea ajatus. Onko vanhan huumausainelain seitsemäs pykälä – siis se jonka perusteella voi välttyä rangaistustoimenpiteiltä, jos rike on vähäinen – turvassa?

Onneksi uusi laki ei muuta vanhaa lakia olennaisesti. Mielessäni kuitenkin pyörii skenaario, jossa tuo vanha laki poistetaan, ottaen siitä vain lain toteutumisen kannalta olennaiset pykälät uuteen lakiin, ja pahimmassa tapauksessa, seitsemäs pykälä unohtuu matkan varrelle. Mutta eipä laiteta foliohattuja ihan vielä päähän.

Yksi olennaisimpia muutoksia on entheogeenien joutuminen kiellettyjen aineiden joukkoon. Afrikkalaisen kulttuurin keskeinen päihde Khat, shamanististen rituaalien psilocybe -sienet ja amerikanintiaanien edelleenkin käyttämät meskaliinia sisältävät kaktukset ulotetaan vijelykiellon piiriin. Entheogeenejä pidetään henkisen valaistumisen ja kehittymisen keskeisinä katalysaattoreina, todellisen heräämisen avaimina, kuolemanpelon karkottajina. Joudun myöntämään ettei minulla ole kokemusta Khat -kasvista, eikä sitä välttämättä kannata pitää entheogeeninä, mutta tiedän brittiläisten tutkijoiden merkanneen Khatin kaikista laittomista päihteistä vaarattomammiksi.

Lisäksi lakiin on kirjoitettu vahingossa tapahtunut hallussapito rikkeeksi. Jos haltuusi sattuu päätymään laittomaksi määrättyä ainetta, joudut välittömästi luovuttamaan sen viranomaisille, sakon uhalla. Näin myös jos et tietäisi kyseisen tuotteen olevan laitonta.

Kaiken tämän tekstisilpun välistä löysin kuitenkin perustelut sille, miksi ihmisten oikeutta valita päihteitä rajoitetaan, and I quote:

Päätöksen soveltamisalan piiriin kuuluvat myös aineet, joita ei ole lueteltu psykotrooppisia aineita koskevassa vuoden 1971 yleissopimuksessa, mutta jotka voivat aiheuttaa vastaavan uhan kansanterveydelle kuin sopimuksen I, II, III tai IV luettelossa mainitut aineet eli uudet psykotrooppiset huumausaineet.

Vielä kerran, mitkäs ne alkoholin ja tupakan vaikutukset kansanterveyteen olivatkaan?

– piski

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: