Kannabidolia koristähden kusessa – epäurheilijamaista käytöstä

Suomen korisliigaan on osunut huumetsunami. Koripalloliitto on määrännyt Monte Cummingsin ja Jerald Fieldsin pelikieltoon doping -rikkomuksesta. Molempien A-testi oli positiivinen, eivätkä he kieltäneet kannabiksen käyttöä. Cummings kertoo positiivisen tuloksen johtuvan Amsterdamissa vietetystä joululomasta. Sekä ToPo ja Espoon Honka on irtisanonut amerikkalaisvahvistustensa sopimukset.

Keltainen lehdistö raportoi huumekohusta muun muassa seuraavasti:

– Kun Monte tuli kertomaan tapahtuneesta, koko joukkue itki, Hongan valmentaja Mihailo Pavicevic kertoo.

– Monte on paras persoona, jota olen koskaan valmentanut. Toistan: paras persoona. Yksikään korisihminen Suomessa ei voi sanoa, ettei pidä hänestä.

Tunnelmat olivat matalalla myös liigaa johtavan Torpan Poikien leirissä.

– Jerald on kaveri, joka tosissaan välittää muista, valmentaja Tomi Kaminen sanoo.

Valmentaja Pavicevic spekuloi 80%:n muistakin korisliigan vahvistuksista jäävän kiinni vastaavista rikkomuksista, jos heidät kaikki testattaisiin. Vastaava ongelma koskee myös uusien pelaajien hankkimista, moni heistä istuu jo hyllyllä vastaavista rikkomuksista.

Yle julkaisi kannabista laajemminkin käsittelevän antidopingtoimikunnan (ADT) toimittaman näkökulman tapahtuneeseen. Artikkelin mukaan kannabis ei suoranaisesti paranna urheilusuoritusta, mutta rauhoittavan vaikutuksen epäillään parantavan suoritusta tarkkuutta vaativissa lajeissa. Kannabis on kiellettyjen aineiden listalla, koska sen käyttö on urheiluhengen vastaista ja toisaalta siksi, että se on terveydelle vahingollista.

Lisäksi artikkeli kertoo, että vuonna 2006 THC-positiivisen A-näytteen antoi 553 pelaajaa. Kyseessä on suurin osa rangaistustoimenpiteisiin johtaneista A-näytteistä.

Käy sääliksi ylipalkattuja urheilutähtiä. Potentiaalisia käryämisiä ilmeisesti olisi ilmassa enemmänkin, jos niitä todella haluttaisiin lähteä etsimään. Voin vakuuttaa kaikille, että kannabis on myös urheilupiireissä yleisesti käytetty päihde, mutta todellinen urheilupiirien kuningas on edelleen alkoholi. Jos ADT:n kieltoperusteita on uskominen, alkoholi ei ole koskaan aiheuttanut epäurheilijamaista käytöstä tai ole nautittuna terveydelle vaarallista. Right?

Mutta kovin paljoa enempää ei voi urheilijatähtien kohtaloa voivotella. Amerikkalaisen huumesodan perinteen sokaisemina he joutuvat myös liberaalimmassa suomessa painamaan päänsä alas. Kannabis on pahasta ja kadun tekoani, piste. Kukaan ei uskalla olla marttyyri, joka pelastaisi kaltaisensa, kukaan ei kyseenalaista ADT:n määritelmää epäurheilijamaisesta käytöksestä tai potentiaalisesta vaarallisuudesta terveydelle.

Toisaalta, eipä yksikään lehti myös huomioinut kannabiksen hapenottokykyä parantavaa ominaisuutta.

22.2.2008, olemme edelleen hukassa.

Pahoittelen pitkää päivitystaukoa. Yritän palata kaksi kertaa – viikko -rytmiin, mutta muitakin velvollisuuksia olisi täytettävänä. Kiitokset vakkariseuraajille, ja kaikille muillekin kävijöille tähän astisesta mielenkiinnosta :)

– piski

1 kommentti

 1. mmmixu said,

  9 toukokuun, 2008 klo 7:19

  Aiheeseen liittyen:

  – – –

  NBA-tähti Howard: Poltan marijuanaa – kuten suurin osa pelaajista
  26.04.2008 10:20
  Josh Howard, kuva: Issac Baldizon/NBAE via Getty Images

  Dallas Mavericksin koripallotähti Josh Howard on myöntänyt käyttävänsä marijuanaa. Howardin mukaan huumeiden käyttö on NBA-pelaajien keskuudessa pikemminkin sääntö kuin poikkeus.

  – Useimmat liigan pelaajista käyttävät marijuanaa. Itsekin poltan pilveä silloin tällöin kausien välissä, Howard sanoi ESPN:n radio-ohjelmassa.

  – Tämä on henkilökohtainen valintani ja mielipiteeni. Mielestäni se ei kuitenkaan estä minua tekemästä työtäni, Howard täsmensi.

  Marijuanan käyttö on laitonta Yhdysvalloissa. Vielä ei tiedetä, joutuuko Howard vastuuseen lausunnoistaan.

  NBA:n ja pelaajayhdistyksen välisen sopimuksen mukaan pelaajille tehdään runkosarjan aikana neljä doping- ja huumetestiä. Jos pelaaja jää kiinni huumeiden käytöstä, hänet määrätään vieroitusohjelmaan. Toisesta rikkeestä seuraa 25 000 dollarin sakot.

  Vuonna 2001 entinen NBA-tähti Charles Oakley arvioi 60 prosentin liigan pelaajista käyttävän marijuanaa.

  (MTV3-AFP)

  Lähde:
  http://www.mtv3.fi/urheilu/muutlajit/uutiset.shtml/arkistot/muutlajit/2008/04/639416


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: