Etiikan ja auktoriteetin yhteentörmäys: Kuinka kertoa mitä piipussani palaa?

Joko olet kertonut vanhemmillesi hamputtelustasi? Vai ottivatko he asian esille kasvatettuasi rastat tai saapuessasi takaisin Amsterdamin lomalta? Löysivätkö he viljelmäsi, vai taluttivatko poliisit sinut kotiovelle silmät vielä verestäen?

Eettisen valinnan tehtyään, tai itseasiassa vielä päätöstä tehdessä, hampuusi joutuu törmäyskurssille lähiomaistensa kanssa. Yleensä sisaruksien tai serkuksien kanssa ei ongelma ole läheskään yhtä suuri kuin sen auktoriteetin, jonka (toivottavasti hyvää tarkoittavan) mielivallan alaisena nuori on joutunut elämänsä elämään. Hampuusiuden myöntäminen omille vanhemmille on mielestäni aikuiseksi kasvamista, vahvuutta seisoa mielipiteensä takana, sekä osa pesästä lentämisen prosessia.

Jos isäsi on poliisi, pesästä lentäminen voi olla hyvinkin pysyvää, mutta reaktiot vaihtelevat ihmisestä toiseen. Parikymppisten hamputtelunsa myöntäneiden osalta, mitä olen tarinoita kuullut, reaktiot ovat vaihdelleet uteliaan neutraalista parin viikon sairaslomaan. Omistani, yli viisikymppisistä vanhemmistani isä on se neutraalimpi yksilö (joka ei välttämättä oikein tiedä miten suhtautuusu asiaan), kun taas äiti meni hiljaisesta shokista kyyneleisiin, pelon aiheena ollessa nimenomaan epärationaalinen yliannostuskuolema, tai moneen kertaan pätemättömäksi osoitettu porttiteoria.

Vanhempien pelon taustalla on tiedon puute. Luonnollisesti he eivät ole omassa elämässään millään määrin kiinnostuneita kannabiksen moninaisista käyttötarkoituksista, eivätkä sattuman kautta omaa syvällistä tai välttämättä paikkansapitävää tietämystä. Vuosikymmenien aikainen propaganda on juurtunut syvälle, vaikka he omaavat jonkinlaisen yleisen käsityksen kannabiksen käytön laajuudesta. Minun tapauksessani suhtautuminen ristiriitaiseen tietoon oli vihamielistä, vaikka esitin näkökulmani päihteiden vaarallisuuteen suomalaisen tutkimuksen kautta.

Ymmärtämättömyyden ylityksen korkea kynnys

Moni pelkää vanhempiensa suhtautumista myönnettyyn hamputteluun. Jotkut kuitenkin kokevat tilanteen kieltämisen lähipiiriltään epärehelliseksi myös itseään kohtaan. ”Miksi en näe tässä mitään väärää, mutta silti pelkään lähimpien ihmisten reaktioita siihen minkä koen oikeaksi?” Jotkut pelkäävät aiheellisesti ylireagointia, kun taas osalla pelko on aiheetonta. Yleensä vanhempien rakkaus omia lapsiaan kohtaan antaa mahdollisuuden rationaaliselle keskustelulle, eikä rakkaus lopu sen vuoksi, että jo aikuisen lapsen kanssa oltaisiin eri mieltä.

Yksinkertaista vastausta siihen miten kertoa kannabiksen nauttimisesta vanhemmilleen ei ole. Ensimmäinen asia mietittäväksi on ne eettiset perustelut, jotka tekevät hamputtelustasi sinulle hyväksyttävää. Toiseksi suosittelen varautumaan jollakin helppolukuisella tutkimuksella, esimerkiksi Pekka Saarnion ”Alkoholin ja kannabiksen haittavaikutusten kautta suomalaiseen huumausainepolitiikkaan” sisältää selkeästi ymmärrettävän katsauksen alkoholin ja kannabiksen vaarallisuuteen, sekä ongelmalliseen päihdelakiin. Kolmanneksi kannattaa varautua siihen, että prosessi tiedosta jonkinasteiseen hyväksymiseen vaatii aikaa ja sisältää sekä ylä-, että alamäkiä.

Mutta miksi pitäisi kertoa, jos ei näe sille mitään syytä? Syytä ei välttämättä vielä ole, mutta vanhempien ikääntyessä heidän lapsiaan alkaa kalvamaan huoli heidän hyvinvoinnistaan. Yleisimpiin vanhusten särkyihin hamppu olisi hyvä lääke ja moni ikääntyvä voisi parantaa elämänlaatuaan viihdekäytöllä, sekä välttää sortumisen tuhoisaan alkoholinkäyttöön existentiaalisen ahdistuksen kasvaessa. Lisäksi itse näkisin hamputtelun kieltämisen vanhemmiltani, varsinkin kun en itse pidä sitä paheena, ajavan minua kauemmaksi vanhemmistani, niin kauan kuin he eivät sitä täysin hyväksy.

Eikä sitä täysin hyväksytä, vaikka sanotaan että hampuusia ymmärretään. Ikävä kyllä, jokainen on jossain määrin ennakkoluulojensa vanki, kunnes se on itse koettu.

– piski

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: