Insert Credit: $4,20

Los Angelesiin on ilmestynyt kaksi hyvin omalaatuista laitetta: kaupungista löytyy nykyään kaksi lääkehamppuautomaattia, joista lääkeluvan omistavat henkilöt voivat noutaa lääkärin määräämän annoksen kannabista. Kyseessä ovat maailman ensimmäiset kannabisautomaatit.
Lukuisat uutiset kertovat, että koneesta saa viittä lajiketta, joista kahdella on paikallisen herkun maine: OG Kush ja Granddaddy Purple.

Innokkaimmat hampuusit kaivelevat jo kolikoita taskuistaan, mutta järjestelmä ei (yllättäen) toimi aivan niin liberaalisti. Aluksi tarvitaan tietenkin kannabisresepti. Sen jälkeen käyttäjä antaa sormenjälkensä (epäselväksi jää, kenelle) ja voi ostaa eräänlaisen pre-paid -kortin, johon on merkitty reseptin mukainen annoskoko. Kortin saatuaan voi asioida automaatilla, jolle on pyhitetty peräti oma huone – joka tietenkin on jatkuvan valvonnan alaisena.

Järjestelmän tarkoitusta ei kerrota suoraan missään, joten spekuloin asiaa hieman.
Ensimmäisenä tulee mieleen turvallisuus. Kontrolli on yhtä tiukkaa kuin ennenkin, ja elektroninen lupa on huomattavasti vaikeampi väärentää. Vai halutaanko automaatiolla korvata inhimillisten virheiden mahdollisuus? Voisin hyvin kuvitella, että vanhoillisimmat apteekkarit esimerkiksi kieltäytyvät myymästä kannabista, vaikka asiakkaan lääkelupa olisikin kunnossa. Tällöin oltaisiin esimerkillisesti potilaan puolella.
Tai sitten hamppulupiaan heiluttelevat huumehörhöt vain halutaan pois apteekeista ja paremman väen parista – kasvottoman koneen palveltaviksi. Paranoiaa vai oikea yhteiskunnallinen asennevamma? Ei voi kuin arvailla.

Mielenkiintoista on myös nähdä, millaisen ilkivallan ja rikollisuuden kohteeksi masiinat joutuvat. Hamppua täynnä oleva automaatti varmasti houkuttelee jos jonkinlaista rötöstelijää. Entä kuinka tiukkaa valvonta on? Kytätäänkö huonetta neljällä kameralla silmä kovana? Potkaiseeko huumepoliisi oven sisään, jos käyttäjä hipaisee laitetta väärästä paikasta?
Vai istuuko oven takana rento vartijasetä, joka loikoilee jalat pöydällä ja toteaa asiakkaille: ”Oh, it’s 4:20 already, go ahead!”

949200

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: