Ruotsi: MS-potilaalle vankeutta kannabiksen kasvattamisesta

Ruotsalainen Expressen -lehti kertoo multippeliskleroosi -potilaan saavan vankeutta lääkkeen kasvattamisesta. 39 -vuotiaalla Susanne Erikksonilla todettiin etenevä MS-tauti seitsemän vuotta sitten. Hänelle oli määrätty estolääkettä tautiin, sekä vahvoja kipulääkkeitä estolääkityksen sivuvaikutuksiin. Luettuaan uutisista keski-ikäisestä fibromyalgiasta kärsivästä naisesta, joka sai avun kannabiksesta, hän päätti kokeilla sitä itsekin. ”Tuskin edes uskoin kuinka paljon parempaan kuntoon tulin” -kertoo Susanne.

Taudistaan johtuen Susanne ei pystynyt hankkimaan lääkettään välittäjiltä, vaan hän alkoi kasvattamaan avustajansa kanssa muutamia kasveja asunnossaan. Lääkitys ilmeisesti toimi, sillä hän pystyi liikkumaan lyhyitä matkoja kävelykepin kanssa. Viime vuoden helmikuussa hänen asuntonsa ratsattiin ja häntä, sekä hänen avustajaansa syytettiin Ruotsin kovien huumausainelakien perusteella. Nyt hänen vartalostaan enää vain oikea käsi toimii kunnolla.

Susannella on edessään vuoden vankeustuomio. Häntä syytettiin myös huumausaineiden välityksestä ja hän myöntääkin, että hänen asunnossaan ovat muutkin ihmiset polttaneet kannabista hänen välineistään. ”Minun on tilanteessani hyvin vaikeaa sanoa ei. Jos oikkuilisin, he voisivat vain ottaa ja soittaa poliisille” -Susanne myöntää. Lisäksi tuomioistuin piti hänen MS-tautiaan raskauttavana asianhaarana. Taudin vuoksi Susannen ei katsottu olevan motivoitunut viettämään ”huumeetonta elämää.”

Vankilassa Susannella ei ole henkilökohtaista avustajaa ja häneltä tullaan todennäköisesti eväämään estolääkityksen särkylääkkeet, koska lääkkeet ovat kolmiolääkkeitä ja siksi huumausaineisiin verrattavissa. Hänelle voidaan myöntää pääasiassa vain Panadoliin verrattavissa olevaa kipulääkettä. Kaiken lisäksi sosiaaliviranomaiset ovat kieltäytyneet maksamasta hänen asuntonsa vuokraa siltä ajalta kun hän on vankilassa. Jos Susanne on vuoden päästä vielä hengissä, hänellä ei ole paikkaa minne mennä vapauduttuaan.

Kaiken kaikkiaan kyseessä on Ruotsin huumausainepolitiikasta johtuva surullinen jatko lääkekannabiksen käyttäjien sortamiseksi. Vuonna 2004 tuomittiin keski-ikäinen fibromyalgiasta kärsivä viiden lapsen äiti, Marie Stenhoff, puoleksi vuodeksi vankeuteen muutaman kasvin kasvattamisesta.

Lähteet: Expressen-lehti, Hamppuforum (kiitokset kääntäjille)

– piski

2 kommenttia

 1. laamanni said,

  20 huhtikuun, 2008 klo 22:01

  Hienoa. Oikeus on voittanut taas, mutta ihminen ja terveys joutuivat uhriksi. Kiitos systeemi, nyt voidaan nukkua yömme rauhassa.
  Vielä ehkä tarkennusta kaipaisi, miten MS-tauti itsessään voi tuottaa minkäänlaista tuomiota? ”tuomioistuin piti hänen MS-tautiaan raskauttavana asianhaarana.” Aivan käsittämätöntä. Susanne voi tulla meille asumaan.

 2. piski said,

  21 huhtikuun, 2008 klo 7:17

  MS-tauti johti toistuvaan huumausaineen käyttöön ja ilmeisesti hän vielä kaiken lisäksi erehtyi puolustamaan kannabiksen lääkinnällisiä ominaisuuksia oikeudessa. Epäilisin tässä olevan perusteet tälle oikeusmurhalle.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: