Sekakäytön toinen oppitunti

Pohdin alkoholin ja kannabiksen yhteiskäyttöä blogauksessani ’sekakäytön oppitunti’. Kyseisen blogauksen keskeinen sanoma oli, että pieni määrä alkoholia ja kannabista yhdessä tuo kanssakäymisen sosiaaliset muurit nopeammin ja terveellisemmin alas, kuin pelkkä alkoholi. Tällainen sekakäyttö voi kuitenkin aiheuttaa lamauttavan pahoinvoinnin ja ’pilvikänni’ lähtee pois vain oksentamalla ja nukkumalla. Yritykset nostaa olotilaa uuteen nousuhumalaan tai uuteen ’pilveen’ vain pahentavat tilannetta, tosin en ole koskaan kuullut että kukaan haluaisi kyseistä tilannettaan korjata nauttimalla lisää alkoholia tai kannabista.

Kannabis ja nikotiini ovat eniten sekakäytetyt kemikaalit, koska suomesta ei ole helposti saatavissa nikotiinittomia mixerin vaihtoehtoja, kuten knasteria. Eräs tapaus piti tupakointia paheena ja halusi välttää sitä, mutta joutui kuitenkin käyttämään nikotiinivalmisteita mixerinä. Tämän seurauksena hän ruokki nikotiiniriippuvuuttaan hasiksella, eli otti bongihitit aina kun teki mieli tupakkaa. Näkisin monen nikotiiniriippuvuttaan vastaan taistelevasta hampuusista potevan samaa ongelmaa, usein tietämättään.

Kannabistuotteet ovat sekakäytön yleisipiä osapuolia. Kaikkein yleisin on alkoholi. Uni-, mielenterveys- ja rauhoittavan lääkityksen lisäksi tajunnantilaa muutetaan amfetamiineilla ja opiaateilla. Päihdeyhdistelmän lopullinen vaikutus muodostuu syötyjen kemikaalien yhdistyessä vatsassa lopullisiksi molekyyleiksi ja kulkeutuessa sopiviin reseptorikeskuksiin, tai vaikuttaen välittäjäaineisiin, muuttaen aivotoimintaa. Poltetut tai suonensisäisesti otetut kemikaalit kulkevat omia, lyhyempiä reittejään, vaikutusten muodostuessa aivoissa vastaavasti.

Molekyylien kilpaileminen sopivista reseptoreista voi koitua käyttäjälle kohtalokkaaksi. Mutta juuri tämän vuoksi kannabis ei ole hengenvaarallista. Ihmisen aivoissa kun sattuu, jostain toistaiseksi tuntemattomasta esihistoriallisesta syystä johtuen, olemaan runsaasti THC-reseptoreita, joihin kannabiksen molekyylit kiinnittyvät täydellisesti, mutta joista ei ole mitään hyötyä millekään muulle molekyylille. Voidaan sanoa, että jos joku suunnitteli ihmisen, hän suunnitteli ihmisen täysin yhteensopivaksi kannabiksen kanssa.

Kannabiksen vaarattomuus ihmisen elimistölle on hyvin tunnettu myös sekakäyttäjien keskuudessa. Koska kannabis myös nautitaan yleensä polttaen, se ei yhdisty nieltyjen kemikaalien kanssa. Aivoissa se kerääntyy omiin reseptoreihinsa, kun taas muut aineet varaavat itselleen sopivia reseptoreita. Käytännössä henkilöt A ja B, jotka ovat nauttineet X -määrän aineita 1 ja 2, sekä Y -määrän päihdettä 3, vaarantavat terveytensä vastaavasti ja ovat yhtä sekaisin, paitsi jointin polttanut henkilö A , joka on myös ’pilvessä.’

Kannabis ei siis ole vahingollista fysiologisessa mielessä, mutta kuten runsaat määrät alkoholia nautittuna, muistin alkaessa mennä, arvostelukykykin usein heikkenee. Alkoholi + lääkkeet on tehokkain tapa menettää muisti illan tapahtumista, lisäksi nautittu kannabis voi nopeuttaa ’pelikunnon’ heikkenemistä. Suurin osa yliannostuksista johtuu arvostelukyvyn puutteesta (päihtymyksestä) tai tietämättömyydestä (mitä nauttii). Melkein puolesta vuoden 2004 huumausainekuolemista oli löydetty myös kannabista, mutta se ei vielä tarkoita että henkilöt olisivat olleet ’pilvessä’ kuollessaan.

Erään kuulemani mukaan Hollannissa huumekuolemia ehkäistään muun muassa järjestämällä päihteen sisältämien aineiden testaus; käyttäjä voi viedä laittoman tai laillisen tuotteen tutkittavaksi ja saa takaisin itse tuotteen, sekä tiedon sen sisältämistä kemikaaleista.

– piski

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: