Hollannin poliisit puolustavat oikeuttaan polttaa pilveä

Daily mail uutisoi viime kuussa hollantilaisten poliisien taistelevan oikeuksistaan polttaa kannabista työajan ulkopuolella. Vuoden alusta voimaan tullutta sääntöä on hallituspuolelta argumentoitu moraalisilla syillä. Poliisin pitäisi näyttää hyvää esimerkkiä myös virka-ajan ulkopuolella. Poliisit taas puolustautuvat sillä, että valtio ei voi sanella heille eri sääntöjä kuin muille kansalaisille, koska heille ei makseta 24:n tunnin työpäivästä. Aikaisemman säännön mukaan poliisit eivät saaneet tulla töihin pilvessä tai kännissä.

Hollannin kannabislaki on ristiriitainen. Käyttö ja yksityiseen käyttöön myynti on sallittua, sen sijaan suurtuotanto on kiellettyä. Kannabiksen polttamista on rajoitettu koulujen ja päiväkotien läheisyydessä, kun taas alkoholin juominen on kiellettyä julkisissa paikoissa ja lähes jokaisessa Amsterdamin puistossa. Kaljatölkkiä hörppivä turisti saattaa saada poliisilta huomautuksen, mutta vieressä jointtihenkosia puhaltava hampuusi ei saa edes vieroksuvia katseita, kuten itse olen todistanut.

Omaan kulttuuriimme verraten voisimme miettiä minkälaisia ihmisiä hollannin suvaitsevassa ympäristössä kasvaa. Päihteitä on olemassa useita, joka tarkoittaa että suurin osa kokeilee itseään kiinnostavia päihteitä, jossain vaiheessa elämäänsä, oli sitten kyseessä alkoholi, kannabis tai yrttisekoitus nimeltä Liquid-E. Alkoholia ja tupakkaa muistaakseni pääsee kokeilemaan 16 -vuotiaana, muihin vaaditaan 18 -vuoden ikää. Kokeillessaan eri päihteitä, he myös oppivat erottamaan eri päihteiden vaikutukset ja jälkivaikutukset. Avoimessa ilmapiirissä spesifisempikin tieto leviää nopeasti. Kun miettii kannabiksen ja alkoholin vaikutusten, ja etenkin jälkivaikutusten eroa, ei jää epäselväksi miksi kannabis on kokonaisuudessaan se miellyttävämpi vaihtoehto.

Miksi poliisin pitäisi luopua jostain lain sallimasta vapaa-ajan aktiviteetista, varsinkin kun se on heille ollut yhtä sallittua (ja ehkä yleistä) kuin alkoholin nauttiminen vapaa-ajalla suomalaisella poliisilla? Suostuisivatko suomalaiset poliisit siihen, että heiltä otettaisiin pois mahdollisuus humaltua vapaa-aikanaan? Millaiseksi valtion palvelijoiden kansalaisoikeudet muodostuvat, jos heiltä vaaditaan suurempaa kansalaisvastuuta kuin rivikansalaiselta? Eikö kansalaisoikeuksien eriarvoisuus nimenomaan herätä moraalisia kysymyksiä?

Hollannin poliisien kansalaisoikeustaistelu ei ole päässyt suomalaiseen lehdistöön, enkä usko että pääseekään. Kyseessä kuitenkin on ’vain’ toisen maan sisäinen päihdepoliittinen kysymys, eikä sitä välttämättä pidetä suomalaiselle lukijalle mielenkiintoisena uutisena. Mielestäni tämäkin uutinen pitäisi kuitenkin julkaista myös Suomen mediassa, sillä monta kertaa olen kuullut perusteltavan kieltolakia sillä, että ”voisiko luottaa julkisen viran hoitajaan, joka vapaa aikanaan käyttää huumeita?” Teuvo Tuulipukukin saattaisi ymmärtää, että on valtioita, joissa poliisien vapaa-ajan huumausainepäihtymys on yleistä, ja varsinaiset päihteistä aiheutuvat ongelmat ovat käyttökulttuurin aikaansaannosta, eikä suinkaan päihteen absoluuttisia ominaisuuksia.

– piski

1 kommentti

  1. Jenni said,

    8 tammikuun, 2012 klo 17:34

    JOOO SAMAA MIELTÄ OON


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: