Torikauppias ei tuomitse

Nykyään kaikilta suurien kaupunkien toreilta löytyy kannabisaiheista pikkutavaraa myyvä koju. Jamaican väreillä tai hampunlehdillä varustettuja lompakkoja, myssyjä, koruja ja 420 -paitoja muun myyntikelpoisen pikkutavaran ohessa. Näitä Jamaica-kojuja olen nähnyt kaikkialla missä on ollut paljon myyntikojuja.

Viime kesän Ruisrock oli myös saanut oman osansa Jamaica-kojuista. Ensimmäisenä päivänä parista kojusta löytyi pieni valikoima yrttien polttovälineitä: piippuja, bongeja ja papereita, yleensä laitettuna esille lasin alle tai häkkiin. Toisena päivänä kyseisiä esineitä ei enää ollut. Oletettavasti festarin organisoinut taho oli pyytänyt poistamaan tuotteet valikoimasta, tai myyjät olivat omatoimisesti reagoineet huumekoirien läsnäoloon. Myyjä, tai hänen myyntilupansa, saattaa joutua vaikeuksiin jos poliisille selviää keneltä huumausainerikkeestä kiinni jäänyt bonginsa hankki.

Ensimmäinen vaihtoehto on mielestäni todennäköisempi, mutta haluaisin huomauttaa että kyseisiä tuotteita voidaan käyttää useiden eri yrttien nauttimiseen, niin laittomien kuin laillistenkin. Tämän vuoksi ei ole syytä taipua organisoijan vaatimuksiin tuotteiden poistamisesta myyntivalikoimasta pelkästään sillä perusteella että niitä saatettaisiin käyttää laittomasti. Olisi tekopyhää olla sanomatta etteikö ehdoton valtaosa kyseisten välineiden käytöstä olisi laitonta tällä hetkellä, mutta kuten kaikki asiat, sekin muuttuu yhä useamman löytäessä laillisten yrttisekoituksien ilot.

Joulun ilosanoma: et ole yksin

Erään tuoreen metropolin torikadulla, viimeisiä jouluostoksia hoidellessani, eräs Jamaica-koju oli ottanut askeleen jollaista en olisi voinut kuvitella. Pöydän päästä, häkin sisältä löytyi valikoima polttovälineitä, myös laadukkaita arkkubongeja. Tumma, Jamaica-pipoon sonnustautunut myyjä istui tupakkaa polttaen ja tarjosi pitkää paperia jos haluaisimme kokeilla. Samassa huomasin pari sataa ”tipsiä” valmiiksi käärittynä rasiassa pöydän toisessa reunassa. Jos olosuhteet olisivat olleet suotuisat – siis toisin kuin Suomen valtakulttuurin tarkkailtavana – olisimme suostuneet, ihan vain piristääksemme ystävällistä Jamaica-kojun myyjää.

Oman filosofiani mukaan kaikkein kauneimmat lahjat tulevat kulttuurishokin muodossa. Ne avartavat maailmankuvaasi, rikastuttavat sinua henkisesti, sekä lyövät silmäsi auki niin, että vaivut hetkeksi kaikkeuden kauneuteen. Jamaica-kojun myyjä oli jo ennen saapumistani hyväksynyt sen osan minusta, minkä joudun valtaväestöltä piilottamaan. Myyjän hillityn kannustava hyväksyntä oli minulle mitään esinettä tai omaisuutta parempi lahja.

– piski

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: